— Консервуємо щороку не менше 180 літрів березового соку. Років зо п'ять тому оголосили війну газіровкам. Тепер тільки натуральні напої вживаємо, — каже Петро Хомич, 48 років, із міста Зарічне Рівненської області.
Його дружина, 45-річна Мирослава Богданівна за день консервує 40 л соку. Готує за двома рецептами: квас і цитрусовий напій.
Для квасу підсмажує 200 г ячменю. Засипає в полотняний мішечок. В інший — дві склянки сухофруктів — яблук, груш і родзинок.
У великій каструлі кип'ятить сік. Додає 200 г цукру, кладе мішечки з ячменем і сухофруктами. Щільно закриває кришкою, виносить у комору. За 20 днів квас можна розлити в менші посудини. Його закатують або зберігають під пластмасовими кришками.
Для цитрусового напою на 1 л соку бере столову ложку цукру, лимонної кислоти на кінчику ножа. Закип'ячує. Для аромату кидає лимонні або апельсинові шкірки, м'яту.
63-річний Олексій Марущак із міста Хмільник на Вінниччині сушені яблука і груші кладе прямо у сік, на 1 л — склянку сухофруктів.
Валентина Кошелева з райцентру Гадяч на Полтавщині заливає сік у пластикові пляшки. В кожну кладе по дві карамельки "Дюшесу" або "Барбарису" і вісім родзинок.
— Виношу в погріб і кладу боком, щоб пробка не контактувала з повітрям, — розповідає. — Може зберігатися до наступної весни.
Коментарі