Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2013 07:15

Квартиру Юлії Тимошенко продали за 70 тисяч доларів

Автор: фото: Наталія ШЕСТОПАЛ
  Будинок у Дніпропетровську на вулиці Карла Маркса,26, де Юлія Тимошенко мала квартиру, розташований у старій частині міста. Неподалік — парк Шевченка й набережна. Помешкання екс-прем’єрки конфіскували у червні 2011 року і продали
Будинок у Дніпропетровську на вулиці Карла Маркса,26, де Юлія Тимошенко мала квартиру, розташований у старій частині міста. Неподалік — парк Шевченка й набережна. Помешкання екс-прем’єрки конфіскували у червні 2011 року і продали

Колишня двокімнатна "сталінка" Юлії Тимошенко розташована у центрі Дніпропетровська, на вул. Карла Маркса, 26. Це — єдине нерухоме майно, що офіційно належало екс-прем'єрові. Квартиру площею 50 кв. м купив півроку тому відставний десантник із Росії. Сусіди кажуть, придбав за $70 тис. 2011 року помешкання Тимошенко конфіскувала Генпрокуратура, виконавча служба продала його з аукціону. У квартирі багато років ніхто не жив, додають сусіди.

Будинок №26 розташований у старій частині міста. Він кутній — одним боком виходить на вул. Ворошилова. Неподалік — парк Шевченка й набережна.

5-поверхівка темно-зелена, з еркерами. Її прикрашає шпиль із радянською зіркою. На першому поверсі бутик чоловічого одягу "Воронін", офіс туристичного агентства й ресторан "Менделєєв". Довкола тихо.

Через розсувні металеві ворота заходимо у двір. Там доглянутий палісадник, пісочниця, гойдалки, лави. Біля під'їздів стоять машини "Порше Каєн", БМВ X6. На першому поверсі висять радянські таблички "Соблюдайте чистоту" й телефони екстрених служб.

Двічі дзвонимо в одну з квартир. Літня жінка відчинити відмовляється. Але підтверджує, що в будинку мешкала родина Юлії Тимошенко:

— Люди как люди, ничего о них сказать не могу ни хорошего, ни плохого.

Сходами спускається літній сусід із наплічником. Називається Петром Івановичем:

— Да никто не видел ее здесь. Прописана только. Даже в детстве она в другом месте жила.

Повз нас пробігає чоловік у джинсах і блакитній сорочці. Почувши розмову, зупиняється.

— Так она в соседнем подъезде жила. Пойдемте покажу, — пропонує підприємець 30-річний Василь.

Намагається підібрати код до замка на дверях під'їзду, спрацьовує комбінація 38. Колишня квартира Тимошенко — на другому поверсі ліворуч. Ніде не зазначено, що це №39. За дверима грає музика. Василь дзвонить у квартиру №40. Не відчиняють. Витягає старий мобільний, телефонує:

— Я знаю, что ты там. Ану открой.

Розповідає:

— Вона востаннє з'явилася тут років за два до відсидки (в жовтні позаторік Юлію Тимошенко засудили до семи років в'язниці за перевищення повноважень під час "газових" переговорів із Росією 2009 року. Зараз екс-прем'єр проходить курс терапії в лікарні Укрзалізниці в Харкові. — "ГПУ" ). І то бігом — зайшла-вийшла і все. У неї було де жити, тут півпроспекту належить її сім'ї, — ховає мобільний у кишеню. — Це як у Януковича-старшого питають про бізнес сина, то він каже: "А це його справи". У Тимошенко так само: Юлія Володимирівна ніби не при ділах, але ж усі розуміють, що це все за її сприяння відбулося.

Двері прочиняються, звідти визирає жінка в шортах і білій футболці. Їй 24 роки, звати Валерія Сторчай.

— Меня частенько из-за этого соседства беспокоят. А я видела Тимошенко только в 1998 году, когда в школе училась, — розповідає. За її спиною видно подерту стіну. — Тоді постійно охорона була на сходовому майданчику. Але нас вони не турбували: стояли собі троє чоловіків, і все.

На цю адресу часто надходила кореспонденція екс-прем'єра, каже Валерія. Тривалий час скринька була переповнена, листи випадали. Рік тому потік припинився.

— Останні два роки до нас постійно оперативники ходять. Питають, чи не бачили кого. Але вже півроку як тут нові господарі.

Сходами піднімається сусідка середнього віку, несе пакет із супермаркету.

— Можешь открывать, — каже у мобільний.

Двері "квартири Тимошенко" відчиняє молодша мешканка в халаті з візерунком "під леопарда". У коридорі меблів немає. Швидко пропускає жінку з пакетом, зачиняє за нею.

— У сусідньому під'їзді на першому поверсі рік тому бордель прикрили, — продовжує Валерія. — Ми ніяких дівчат у відвертому одязі не бачили. А влітку вони відкрили вікна, і звідти стало чутно страшні матюки. Поскаржилися в міліцію. Виявилося — бордель. Зараз там дитячі гуртки з психології й малювання.

Дзвінок на дверях колишньої квартири екс-прем'єра не працює. За дверима чути жіночі голоси. Стукаємо кілька разів — жодної реакції, розмова не припиняється.

Вулицею проходить Петро Іванович, зупиняється.

— В квартире Тимошенко разные люди гостили. Когда-то руководитель Московского театра на Таганке Юрий Любимов останавливался, — розказує. — Тут же этажом выше ее отец несколько лет жил, Владимир Григян.

Квартира на третьому поверсі має такі ж двері й блакитну кнопку дзвінка, як і та, в якій мешкала Тимошенко. Натискаємо. У відповідь лише довго гавкає собака.

"Юля заказала бы овощи. Она их любит"

Доньці Юлії Тимошенко — Євгенії, у Дніпропетровську на вул. Карла Маркса, 65 належать кафе "Золота рибка" та "Варенична". Вони розташовані у будівлі Апеляційного господарського суду. Вхід до обох закладів — із боку пл. Леніна. На дверях "Золотої рибки" оголошення: "Кафе временно не работает, ждите открытия в новом формате с 1 июля".

У "Вареничній" о 16.00 — жодного відвідувача. За касою стоїть худорлява чорнявка, на ній синій фартух. На альбомному аркуші написане меню: борщ, вареники.

— Сюда, в основном, пообедать приходят, — говорить касирка 42-річна Людмила.

Питаємо, що скуштувала би в них Юлія Володимирівна.

— Юля заказала бы овощи. Она их любит.

Цікавимося, чи раніше екс-прем'єр часто тут бувала.

— Когда бывали семьей, то садились отдельно, в соседнем зале, — працівниця накладає вареники. — Они абсолютно простые люди. Едят ту же еду, что и все. Отдельно поваров себе не заказывают. У нас пять человек работают, даже директор и управляющий вареники руками лепят.

Замовляємо окрошку, вареники з картоплею та компот. Платимо 42 грн.

Виховували мати й тітка

Юлія Тимошенко народилася у Дніпропетровську. Батько — Володимир Григян, мати Людмила Телегіна. Зараз їм по 75 років.

Батьки розлучилися, коли Юлії було 3 роки. З 1962-го її виховували мати й тітка Антоніна Ульяхіна. Людмила Миколаївна мешкає у 4-поверховому маєтку в Дніпропетровську зі своєю сестрою.

Батько одружився вдруге, має сина.

Зараз ви читаєте новину «Квартиру Юлії Тимошенко продали за 70 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути