пʼятниця, 10 вересня 2010 00:52

Курей для новорічних страв везуть з Ізраїлю

8–10 вересня євреї святкують новий рік — 5771-й за юдейським літочисленням. Для паломників-хасидів 2010-й ювілейний. 200 років з дня смерті праведника Рабі Нахмана, похованого в місті Умань на Черкащині.

У середу на вул. Пушкіна грає гучна музика, хасиди співають і танцюють. Паломник із Ізраїлю 32-річний Іцхак Салганік на базарі купує дружині прикрасу за $10 і синам два пістолети.

— Праздновать мы начинаем 8-го, — розповідає про святкування ламаною російською. Не всі слова може перекласти. — Коли сходить перша зірка, усі починають молитися. Йдуть у синагогу й на могилу Нахмана спілкуватися з Богом, щоб душа стала чистою.

Біля кіоску з дисками хасиди стають у коло й починають танцювати. Людей все більшає. Скачуть і кричать, підспівують. Фотографують одне одного. Діти вилазять на дерева.

— Усі радіють. Увечері після молитви вечеряють. Потім гуляють, відпочивають. Зранку 9 вересня буде велика молитва до четвертої дня. До цього часу нічого не їмо й не п"ємо. І робити нічого не можна. Тому їжу готуємо наперед. На Рош-га-Шана їмо тільки кошерне. Можна рибу і м"ясо. Починаємо із солодощів, щоб був солодкий рік. Їмо яблука з медом. Потім салати, солодку фаршировану рибу з хроном, куряче м"ясо чи баранину. Курей купуємо тут, ріжемо й готуємо самі. Баранів теж, їх купують багатші. Дехто везе вже приготоване м"ясо, щоб на місці паломництва тільки відпочивати й молитися. Привозимо шоколад, солодощі, сосиски, які не псуються. Посуд для приготування має бути новий. — Повз Іцхака хасиди проносять каструлі, сковорідку та металеву підставку для приготування м"яса на відкритому вогні. — Не можна готувати кошерну їжу в тому ж посуді, де готували не кошерну. Його треба ошпарити окропом. А краще купити новий посуд.

Підходить поліцейський із поліції моралі. Пояснює івритом, що Іцхаку з жінкою розмовляти заборонено.


Рабі Нахман — духовний лідер, святий, якому поклоняються хасиди. Помер 1810 року в Умані 38-річним. Той, хто залишить кілька копійок на його могилі, матиме від нього допомогу. Могила цадика Нахмана збереглася і є місцем поклоніння хасидів.

Кошерний (придатний) — термін, що позначає відповідність їжі юдейським релігійним настановам щодо її приготування. За нормами юдаїзму, євреям можна споживати м"ясо тільки жуйних тварин, які мають ратиці — подвійні копита. Тобто корів, овець, кіз, але не свиней. Серед морепродуктів дозволена тільки риба, що має луску й плавці. Молоко можна пити через 6 год. після вживання м"яса.

Зараз ви читаєте новину «Курей для новорічних страв везуть з Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути