пʼятниця, 24 лютого 2017 05:40

"Кришувати" незаконні забудови в столиці продовжують близькі до Партії регіонів люди

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Схоже, що естафету будівельних афер, "пірамід" і корупції з рук колишнього керівника столичної Державної архітектурно-будівельної інспекції підхопив нинішній головний архітектор Києва. Кияни й держава надалі втрачають десятки й сотні мільйонів доларів, які осідають у кишенях ділків та корумпованих чиновників. Зберігаються всі умови для створення нових масштабних спекулятивних схем на ринку житла.

Без води, світла і тепла — у таких умовах сьогодні живуть сотні людей, які свого часу вклали кошти в проекти будівельної піраміди "Укогруп" Анатолія Войцеховського. Якщо в афері "Еліта-центру" постраждали 1759 осіб, то в історії з будівництвами Войцеховського — десятки тисяч. Жертвами будівельного шахрайства стали інвестори, які в різний час вклали кошти в квартири на 40 об'єктах у столиці. Оборудки тягнулися з 2004-го, однак лише торік правоохоронні органи звернули на них увагу. З'ясувалося, що Войцеховський організував десятки фірм, які захоплювали ділянки землі й швидко зводили висотки. Квартири в будинках продавали за цінами нижче ринкових. Це й приваблювало багатьох клієнтів. Однак їхнє житло не добудовували. А в зведених секціях новобудов люди змушені мешкати без комунікацій.

Міська влада на цю аферу дивилася крізь пальці, дозволяючи обманювати тисячі інвесторів. Очевидно, не за просто так. Щоб зрозуміти, чому в столиці могла з'явитися будівельна піраміда і чому найближчим часом така ж історія може повторитися, слід з'ясувати, хто ж дозволив Войцеховському провернути такий масштабний обман.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України вирішує, чи давати дозвіл на будівництво, чи приймати зведену будівлю в експлуатацію, чи дозволяти діяльність офісів та ресторанів. І саме з ДАБК у столиці пов'язаний цілий ряд корупційних скандалів.

Один із найпомітніших фігурантів таких конфліктів, за численними свідченнями ЗМІ, — колишній глава інспекції в Києві Сергій Кучер.

На виборах 2006-го в списку "Блоку Кличка" забудовник отримав прохідний номер 7. Проте, потрапивши до міськради, Кучер перейшов у фракцію Партії регіонів і став заступником голови постійної комісії Київради з питань земельних відносин.

Наслідки перебування Кучера на цій посаді кияни відчувають досі. Як писали мас-медіа, за його участю було прийнято рішення про виділення земельної ділянки під будівництво скандального торговельного центру на метро Героїв Дніпра.

Після приходу Януковича до влади Кучера призначили начальником Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Києві. Її головою став Олександр Рибак — син одіозного спікера від Партії регіонів Володимира Рибака. Тісна співпраця з "регіоналами" і задоволення їхніх зростаючих матеріальних потреб стало одним із головних завдань Кучера на посаді. Такий висновок можна зробити з подальших подій.

У березні 2013 року він заявив про те, що понад 60 приміщень у столиці, серед яких ТЦ "Караван", "Магеллан" і "Ультрамарин", ряд ресторанів, готель "Президент", а також видавництво "Бліц-інформ" використовують незаконно. Мовляв, документації немає, а значить, офіційно вони в експлуатацію не введені.

ЗМІ тоді писали, що таким чином Рибак-молодший нібито вимагає через Кучера хабара в розмірі від $200 до 500 тис. від кожного з 60 фігурантів. І це не єдиний приклад тісної спів­праці Кучера з представниками Партії регіонів у їх інтересах.

Експерти неодноразово називали Кучера "правою рукою" Рибака. Без його санкції в Києві не міг з'явитися жоден об'єкт нерухомості. Він безпосередньо керував сектором ліцензування, управлінням якості будівництва об'єктів, сектором дозвільних документів (про введення в експлуатацію завершених об'єктів). Кучера, враховуючи близькість до Рибака-молодшого, називали навіть "смотрящим" за ДАБК не тільки в Києві та області, але й у всіх регіонах.

Після перемоги Революції гідності 2014-го слідчі СБУ порушили кримінальне провадження проти екс-глави Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександра Рибака і начальника інспекції в Києві Сергія Кучера. На думку правоохоронців, чиновники ввели протиправний механізм реєстрації дозвільних документів у сфері будівництва через мережу бек-офісів. І заробили на цьому понад $50 млн.

Йшлося про прикриття контролюючими і правоохоронними органами незаконного будівництва (без жодних право­встановлюючих документів) групою компаній "Укогруп" житлових і нежитлових об'єктів у Києві. Тієї самої "Укогруп", яку організував Войцеховський, і "завдяки" якій тисячі українців досі не отримали квартири, за які давно заплатили.

Утім, за час роботи Кучера було чимало інших скандалів із незаконними забудовами. Місто обростало сумнівними об'єктами, там і сям спалахували конфлікти, адже за згодою архітектурно-будівельної інспекції в Києві забудовувався навіть найменший клаптик землі.

За інформацією журналістів проекту "Наші гроші", Кучер також був замішаний у непрозорих тендерних схемах. Йдеться, наприклад, про виділення майже 9 млн грн на ремонт фонтана по вул. Червоноармійській, 119.

Після Революції гідності Кучеру довелося піти з посади. Однак чи означає це, що він втратив вплив на ситуацію і надання дозволів на забудову Києва відтепер стало прозорою процедурою? І чому Сергій Кучер повернувся в Україну з-за кордону, куди раніше виїхав від суду подалі?

У грудні 2015 року заступником керівника департаменту містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації став Олександр Свистунов. Він довгий час працював у творчій майстерні Сергія Бабушкіна — архітектора, відомого киянам чималою кількістю безглуздих об'єктів. Саме навколо проектів Свистунова виникали гучні скандали. Зокрема, так було з п'ятизірковим готелем на Великій Житомирській, 2а в буферній зоні "Софії Київської". Йому ж приписують авторство ТЦ "Осокорки", зведення якого завершилося кривавою бійкою між місцевими жителями та представниками забудовника.

Після низки скандалів, пов'язаних із непрозорим конкурсом на посаду, Свистунова у вересні таки призначили головним архітектором. І тут знову з'являється привид Партії регіонів — ЗМІ називають Свистунова креатурою екс-"регіонала" Вадима Столара, "тіньового мера столиці" часів всевладдя ПР і навіть епохи головування в Києві Віталія Кличка. На Столара вказують як на одного з ключових організаторів сумнозвісної афери "Еліта-центр".

З 1 листопада 2016-го голова КМДА Віталій Кличко призначив Свистунова директором департаменту містобудування та архітектури. Вступ нового головного архітектора столиці на посаду — а ці дві посади є суміщеними — відразу ознаменувався скандалом: знесли "Будинок із ромашками" на вул. Златоустівській, 35. Будівлю перед цим незаконно по­збавили статусу пам'ятки архітектури. Тепер на цьому місці корпорація "Укрбуд" зводить багатоповерхівку.

Це не єдиний факт, який дозволяє припустити наявність зв'язків між новим головним архітектором і забудовником-аферистом. Так, відповідаючи на питання про те, що робити інвесторам фірм Войцеховського із замороженим будівництвом, Свистунов порадив їм оплатити добудову об'єктів із власних кишень.

На Олександра Свистунова свого часу було заведено дві кримінальні справи. Але, як вважають, вони були "зам'яті" Бабушкіним. Якщо людину з такою біографією призначають на таку високу посаду, то чи буде вона діяти без зовнішніх вказівок?

Експерти відзначають, що дії ­Свистунова ­можуть бути продиктовані впливом на нього того ж Сергія Кучера. Тому що методи "роботи" в обох чиновників дуже вже подібні. Та й ледь замаскований намір вивести з-під удару Войцеховського багато про що говорить.

Як пишуть ЗМІ, у жовтні з'ясувалося, що в департаменті Свистунова організована стійка корупційна схема роботи з рекламними коштами. Усього за півроку бюджету столиці було завдано збитків як мінімум на 9 млн грн.

На умовах анонімності джерела в КМДА стверджують: Сергій Кучер так упевнено почувається сьогодні в Києві не тільки тому, що "купив" індульгенцію за минулі гріхи. Він продовжує "рулити" процесами незаконної забудови в столиці — через заступницю директора департаменту містобудування та архітектури Валентину Антоненко, яка особисто підписує містобудівні умови. А це — грубе порушення встановленого законом та інструкціями порядку: підписувати подібні документи повинен головний архітектор. Більше того, кажуть, що Кучер де-факто керує не тільки столичним містобудуванням, а й департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в Києві — через його директора Лесю Горобченко. Повний цикл — від дозволів на будівництво до його контролю і завершення. А щорічна сума хабарів у будівельній галузі досягає 20 млрд грн.

Фахівці припускають, що поява Олександра Свистунова на посаді головного архітектора могла стати просто прикриттям для старих корупційних схем. І хто знає, чи не з'явиться в столиці найближчим часом нова будівельна піраміда? Схоже, люди, які вміють їх будувати, у Києві сьогодні знову біля керма.

Зараз ви читаєте новину «"Кришувати" незаконні забудови в столиці продовжують близькі до Партії регіонів люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути