вівторок, 18 вересня 2018 07:25

"Кримський титан" працює на українській сировині

14 вересня окупанти оголосили режим надзвичайної ситуації у кримському місті Армянську і трьох довколишніх селах після шкідливих викидів на заводі "Кримський титан". Підприємство закрили. Кажуть, що після цього екологія на півострові покращиться.

У ніч на 24 серпня в Армянську, на півночі окупованого РФ Криму, з'явився наліт "липкої іржі", яким покрилися металеві предмети. Люди скаржилися на проблеми з горлом, висипи, загальне нездужання. Причиною назвали викиди з кислотонакопичувача заводу.

Крім "Титану", припинив роботу Кримський содовий завод. Обидва належать українському олігарху Дмитрові Фірташу.

— Ці заводи зареєстровані в Україні у вільній економічній зоні "Крим", — каже 54-річний Георгій Тука, заступник міністра з питань окупованих територій. — Щоб уникнути тиску з боку російської влади, олігарх реєструє фірми-близнюки в Росії і сплачує всі податки в бюджет агресора. Але Фірташ не скасовував українську реєстрацію і здійснює зовнішньоекономічну діяльність як український резидент. А податків не платить, бо є у вільній економічній зоні. Цим законом користуються два його підприємства.

"Титан" випускає хімічну сполуку — діоксид титану. Її додають до фарб, використовують у виробництві пластмас, паперу та косметики. Завод працює на ільменітовому концентраті з Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, що на Житомирщині.

У 2016–2017 роках до Криму доставили щонайменше 220 тис. т ільменіту, йдеться в розслідуванні Центру журналістських розслідувань. Сировину возять морем — концентрат начебто відправляють на експорт до Росії або Туреччини. А насправді перевантажують на рейді в Керченській протоці і доправляють у закритий Україною порт Керчі.

Завод із 2015-го не сплачує екологічного податку у бюджет села Преображенка, Чаплинського району на Херсонщині, де територіально розташований один із його відстійників. Виправдовуються зупинкою офіційних відносин після окупації.

Зараз ви читаєте новину «"Кримський титан" працює на українській сировині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути