середа, 24 березня 2010 08:34

Кременчук щодня затоплює по обіді

Автор: фото: Олексій ЄРМОЛАЄВ
  Працівник стоматологічної поліклініки Анатолій Міхно (праворуч) в понеділок під вечір допомагає жінці перейти через калюжу в місті Кременчук на Полтавщині
Працівник стоматологічної поліклініки Анатолій Міхно (праворуч) в понеділок під вечір допомагає жінці перейти через калюжу в місті Кременчук на Полтавщині

У неділю десь опівдні в місто Кременчук на Полтавщині з полів ринула тала вода. Частково затопило мікрорайон Молодіжний, що на околиці. Близько третьої ночі повінь відступила. Наступного дня в обід кременчужани знову взули гумові чоботи. А під ранок у вівторок паводку як не було.

Тала вода побігла з полів за залізницею. Залила дорогу, вийшла за бордюри. Підтопило кіоски, магазини, аптеки. Люди не могли дістатися домівок, маршрутки рухалися в об"їзд.

На узбіччі дороги юрмиться натовп. Люди налякані повінню. Дехто на мобільний фотографує машини, які переїжджають величезну калюжу. Подекуди рівень води 1 м. В овочевому кіоску продавщиця сидить на ящиках, задерши ноги.

— Хоч уплав добирайся, — бідкається. — Товар стережу до приїзду господаря, бо все чисто змиє.

Вода сходить так само раптово, як і з"явилася.

У понеділок близько 13.00 поле біля Молодіжного затоплене. Біля дренажної труби граються підлітки. Кидають камінці, ходять калюжами.

Стоянка "Автопарк ТОР" у воді. Шість автівок залило вище коліс.

— Такого паводка не було років 20, — хитає головою директор стоянки 37-річний Олександр. — Це форс-мажор. У автомобілях вода стоїть у салонах. Власники з нас грошей не вимагають, адже ми в цьому не винні. Ливньовки не встигають приймати таку кількість води. Ми прочищали їх від бруду, та це не допомогло. Вчора приїхали еменесники, походили-походили, позаглядали, та нічого не зробили. А що вдієш? Сьогодні те саме.

Від стоянки вода тече вул. Карнаухова. До багатоповерхівок паводок поки що не дійшов. Дорогою їде джип. Від нього здіймаються хвилі й заливають тротуар.

За будинком школа. Діти стоять уздовж бордюрів. Не наважуються переходити дорогу. Один хлопець скидає кросівки та босоніж перебігає калюжу.

По той бік стоматологічна поліклініка N2 та магазин "Сільпо". Там теж зібралися люди.

Такого паводка не було років 20. У автомобілях вода стоїть у салонах

Працівник стоматполіклініки Анатолій Міхно, 38 років, переводить городян через калюжі, дає їм гумові чоботи. Сам також у гумаках. Може допомогти лише тим, у кого розмір ноги не більший за 40-й. Літня жінка пробує взутися, аби дійти до "Сільпо". Нога не влазить.

— Я вийшов із роботи за цигарками. Зустрів знайомих. Вони попросили перевести їх через дорогу, — говорить Анатолій. — Узув гумові чоботи, взяв іще одні з поліклініки й перевів жінок. Тут почали люди просити, щоб і їм допоміг. Уже годину займаюся цим.

До Анатолія звертається дільничний лікар. Вона поспішає на виклик до хворого.

Кілька людей одягають на ноги пакети і бредуть через калюжу.

На зупинці Аврора очевидці розповідають, як напередодні, коли паводка ще не було, на лаві заснув п"яний. Прокинувся, побачив навколо воду і закричав: "О Боже, наводнєніє!" Підняв ноги і з півгодини так сидів. А тоді узяв речі й подався вбрід.

— У нашому магазині вода стояла по кісточки, — розказує реалізаторка Тетяна Ющенко, 47 років. — Ми закрилися зсередини, двері заклали мішками, заліпили скотчем. Та все одно холодильники позаливало, тепер не вмикаю — боюся, що погорять.

У вівторок мер Кременчука Микола Глухов піднявся над містом на вертольоті. Найбільше від паводків постраждали мікрорайони Молодіжний, Лашки і Крюків, де живе міський голова.

Зараз ви читаєте новину «Кременчук щодня затоплює по обіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути