Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2010 18:59

Країні потрібна еко-податкова реформа

Один з "економічних тигрів" — Південна Корея — оголосила на економічному форумі у швейцарському Давосі про нову "зелену" політику. Країна готова інвестувати $84 млрд у концепцію "зелених двигунів зростання", що покликана врятувати глобальну економіку від перевиробництва і переспоживання.

А як діяти Україні? Партія зелених щороку звертається до керівників держави з пропозицією запланувати у бюджеті 10 відсотків коштів для переходу країни до "зеленої" економіки і провести еко-податкову реформу за принципом "забруднюєш — плати".

— Якщо технологічна інфраструктура економіки загрожує природі, то це формує негативний імідж держави,  — каже Володимир Костерін, один із лідерів зеленого руху в Україні, голова міжнародного фонду  "Скорочення ризиків". Він одним із перших в Україні заявив про необхідність переходу до "зеленої" економіки. — А тільки екологічно безпечна країна може бути інвестиційно привабливою. Це можливо за державної стратегії, заснованої на принципах стійкого еко-безпечного розвитку, тобто взаємодії економіки, екології та соціальної сфери. У цьому контексті скорочення обсягів парникових газів повинно стати пріоритетом державної політики.

Екологічний підхід у державній політиці дозволить економити кошти бюджету, раціонально споживати ресурси і забезпечувати всі аспекти національної безпеки, переконаний Володимир Костерін. На його думку реальне збільшення частки відновних джерел енергії у системі енергозабезпечення країни і запровадження енергоефективних технологій у виробництві зміцнить національну економіку, надасть їй інвестиційної привабливості і збільшить її конкурентоздатність, адже з"являться нові робочі місця, а продукція подешевшає.

При цьому інвестувати доведеться в національне виробництво, у малий і середній бізнес, а не забезпечувати робочими руками і коштами міжнародні компанії-монополісти. Відтак отримаємо кумулятивний ефект: покращимо екологічну ситуацію, забезпечимо соціальну стабільність, "оживимо" науковий інноваційний сектор і закріпимо динамічний розвиток економіки.

Зараз ви читаєте новину «Країні потрібна еко-податкова реформа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути