Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2021 06:31

"Країна не захотіла вертатися до тоталітарного минулого"

— Акт проголошення незалежності — унікальний документ в історії України. Жоден інший не можна поставити на один рівень із ним, — каже історик Станіслав Кульчицький, 84 роки.

24 серпня 1991-го на позачерговій сесії Верховної Ради УРСР депутати прийняли Акт проголошення незалежності України. Ним заявили про створення самостійної держави.

1 грудня 1991-го провели референдум. Кожен громадянин мав відповісти на запитання: "Чи підтверджуєте Акт проголошення незалежності України?" Участь у голосуванні взяли 31,9 млн із 37,9 млн населення — 84,18%. Позитивно відповіли 90,32%. Наступного дня Україну визнали Польща і Канада, потім Угорщина, Латвія, Литва, Аргентина, США і ще 164 країни.

— Хоча 1 серпня того року президент США Джордж Буш у Києві виступав за збереження СРСР. Проти незалежності України була й прем'єрка Великої Британії Маргарет Тетчер, — розповідає Станіслав Кульчицький. — Бо світ боявся поширення ядерної зброї з території України. 1991-го ми були треті за ядерним потенціалом — після Росії та США. Ніхто не міг передбачити розвитку подій після розпаду Радянського Союзу.

У березні 1991-го відбувся референдум стосовно збереження СРСР. На ньому 70 відсотків громадян УРСР підтримали подальше існування Союзу. А в грудні більшість висловилася за незалежність України. Чому настрої українців змінилися?

— Три покоління людей, які брали участь у референдумі в березні 1991-го, виросли в радянські часи. Тому результат цілком зрозумілий.

Виступ ГКЧП (заколот самопроголошеного органу влади — Державного комітету з надзвичайного стану відбувся 18–20 серпня 1991 року. Його члени хотіли зберегти СРСР. — ГПУ) струснув українське суспільство. Воно вітало горбачовську перебудову. І перспектива повернення до тоталітарного минулого викликала шок. Тому підтримали незалежність України.

Залишилися два радянські покоління. Ще багато людей в обмін на забезпечення потреб готові дозволити владі диктувати умови. Такі схильні підтримувати популістів. І навіть після восьми років російськоукраїнської війни не бачать загрози незалежності з боку Росії.

Часто, особливо з-за кордону, можна було почути — українці не знають, у який бік рухаються — до Заходу чи до Росії. 2013-го народ показав бажання йти в Європу. Коли Україна стане її частиною?

— Три десятиліття в Україні утверджуються демократія та ринкові відносини. Однак залишки радянського способу мислення не подолані. Вони штучно підсилюються Росією.

Економічна, політична, культурна інтеграція до європейської спільноти — це умова збереження незалежної України. Перебуваємо на межі Заходу і Сходу. Україна — заручниця і Росії, і Європи, залежить від обох. Але в Конституції закріплений західний вектор. Його підтвердив Майдан.

Чи ефективна політична система в Україні?

— Політична еліта в Україні залишається радянською. Це наслідки економічного зв'язку з путінською Росією. 1991 року ми отримали тільки політичну незалежність. Економічно від Москви навіть зараз не відірвалися. Зрушення мали в останні 10 років. Тому Кремль перейшов від братніх обіймів до військової агресії. Путін відмовився від ідеології "братніх народів", яку сповідували до 2013-го. Використовує імперську — "один народ".

Наша політична система перехідна. Не вистачає громадянського суспільства. Воно розвивається повільно, бо витрачає сили на боротьбу з олігархічним капіталом.

Що вважаєте основним здобутком за 30 років?

— Розвиток ринкових відносин. Вони орієнтовані на економічні зв'язки з провідними країнами Заходу.

Також отримали зародки демократії. Та слід щодня докладати зусиль, щоб зберегти і розвивати їх.

Чого українці не зробили?

— Люди пасивні. Недостатньо долучаються до розвитку демократичних процесів. Це спотворює політичне життя, бракує контролю за економічним потенціалом. Він досі залежить від олігархів. Через це живемо бідно.

Зараз ви читаєте новину «"Країна не захотіла вертатися до тоталітарного минулого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути