вівторок, 28 березня 2017 00:30

"Краще посидіти, ніж ставати м'ясом"

Автор: ФОТО З САЙТА www.dialog.ua
  Морський піхотинець із позивним "Юрист" показує осколки мін після потужної атаки терористів біля села Водяного поблизу Маріуполя на Донеччині 20 березня. — Насипали по повній програмі. Але наші хлопці — молодці, дали відсіч, — розповідає. — Село обстріляли з мінометів і установок ”Град”. Снаряди лягали за 10 метрів від будинків мирних жителів. Ми у відповідь відкрили вогонь на ураження. З’явилися умови для контратаки на опорний пункт бойовиків. Але не вдалося закріпитися. Тому відійшли на вихідні позиції.
Морський піхотинець із позивним "Юрист" показує осколки мін після потужної атаки терористів біля села Водяного поблизу Маріуполя на Донеччині 20 березня. — Насипали по повній програмі. Але наші хлопці — молодці, дали відсіч, — розповідає. — Село обстріляли з мінометів і установок ”Град”. Снаряди лягали за 10 метрів від будинків мирних жителів. Ми у відповідь відкрили вогонь на ураження. З’явилися умови для контратаки на опорний пункт бойовиків. Але не вдалося закріпитися. Тому відійшли на вихідні позиції.

— В Украине сидеть было проще, чем в ДНР. Кормили лучше. Не было такого, чтобы ты не понравился и тебя забили до смерти. Не было так много конкуренции и беспредела, — каже засуджений донеччанин 43-річний Олег. Прізвища просить не вказувати.

Відсидів 17 років у тюрмах Донеччини за різні злочини. Востаннє 2009-го отримав вісім за розбійний напад.

— П'ять років відбув у Макіївській колонії, — розповідає Олег. — Коли прийшли ­ДНРівці, начальник колонії виїхав в Україну. Його заступник у хороших стосунках із ДНР. Вступив у "народну поліцію" і став начальником в'язниці. Більшість "мусорів" подалися туди. Невелика частина поїхала в Україну.

У січні 2015 року прийшли до нас. Запитали, хто готовий воювати за ДНР. Погодилася меншість. Я навесні заплатив начальнику й виїхав в Україну. Мені передавали, що останні півроку уже ніхто не приходив забирати в "ополченці". Ніхто зі знайомих так і не пішов воювати. Краще посидіти, ніж ставати м'ясом незрозуміло для чого. У Горлівській колонії пішли майже всі.

Чому так сталося?

— Наша колонія — "чорна". Там сидять блатні — зеки, які мають вплив. Неформально керують тюрмою. У Горлівці більшість — "мужики" та "пєтухи".

Що змінилося в тюрмах на окупованій території за три роки війни?

— Там повний бєзпрєдєл. "Понять" майже не дотримуються. Гроші за все беруть. Знущаються. У Горлівській колонії була традиція дивитися футбол. Зеки домовилися з адміністрацією. Завжди голосно коментували та вболівали. Коли прийшла ДНР, начальника колонії змінили. Почув галас і подумав, що бунт. Викликав бойовиків. Ті поклали всіх на підлогу. Понад 60 людей розстріляли, ще десь 20 били до смерті прикладом. Багатьох покалічили. Не обирали. Казали "не нравишься" і вбивали. По поняттях так не роблять. Під час боїв за Дебальцеве туди прилітали снаряди. Підвали були затоплені, тому всі сиділи по камерах.

Зеків змушують ремонтувати бойові машини й танки. Російські військові на них приїжджають. Раніше така робота не була примусова. Тепер не вийдеш, то будуть репресії. Мусора бухають. Забирають порушника, одягають у бронік і стріляють із бойової зброї. Так розважаються.

Чи стикалися ви з полоне­ними?

— У Макіївській колонії створили окремий барак. Ніхто не знає, хто там. Із ними не дозволяють спілкуватися. Зазвичай ми в барак кидаємо свого "стрімягу". Цього разу заборонили.

За що садять у ДНР?

— За ті ж злочини, що в Україні.

"Блатні" підтримують Плотницького чи ­Захарченка?

— Вони "пєтухи", як і всі при владі. Не маємо політичних переконань. У нас інший світ. Немає поняття підтримувати. Можемо лише домовлятися.

Гроші передають родичі

— Кримінальний світ поділяється на "порядних" і "непорядних". Перші — "стрімяги", "бродяги", "положенці", "вори в законі". Другі — "козли" й "пєтухи", — каже засуджений донеччанин 43-річний Олег.

— "Козли" працюють на режим, — продовжує. — "Пєтухи" — найнижча каста, бо порушують закони в тюрмі чи на гражданці. Автоматично ними стають мусора і ґвалтівники. "Мужики" — першоходи, просто відбувають термін. Дотримуються правил. Блатні їх створюють. "Стрімяга" хоче стати блатним. Наступний етап — "бродяга". Якщо конфлікт і немає "ворів", по поняттях вирішує і карає. Найстрашніша кара — стати "пєтухом". "Положенець" — без п'яти хвилин "вор". Збираються не менше трьох "ворів", за гроші з общака отримують особисту справу. Вивчають. Якщо у ній все по понятіям, то коронують. Служив в армії чи вдягав будь-яку форму — ні. Це — "не по понятіям".

Общак — наша казна. Гроші передають родичі. Кладуть ті, хто роблять нарди чи інші тюремні саморобки. Підкидають "вори" з волі. Є для блатних і загальний. Із останнього на день камері виділяли пачку цигарок і "вагон" чаю — шість-сім сірникових коробок.

Так у всіх колоніях. Нам байдуже, Україна, Росія чи ДНР. Поняття ті самі.

Зараз ви читаєте новину «"Краще посидіти, ніж ставати м'ясом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути