Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2021 00:30

"Кожен з нас мріє, щоб цей дурдом скінчився"

1 травня в окупованому Росією Криму розпочався курортний сезон. Планують прийняти до кінця року 8 млн туристів. Переважно росіян, для яких закритий або обмежений доступ до курортів Туреччини й Єгипту. Заявляють, що для відпочивальників відкриті майже 300 міст і сіл.

— Судьба курортного сезона в Крыму 2021-го решена, — говорить Марія Мальгіна, представник Криму в громадській раді Рос­туризму. — На полуостров приедет огромное количество туристов.

На півострові все гостріше відчувається дефіцит прісної води. З квітня 2014-го перекритий Північно-Кримський канал, що забезпечував дніпровською водою 85% потреб. За сім років висохли або обміліли майже всі водосховища й дрібні річки. У більшості регіонів запровадили графік подачі води. Аби санаторіям і готелям дозволили приймати туристів, окупаційна влада зобов'язала їх мати триденний запас прісної води.

Активістка Катерина Пєтухова з Ялти ініціювала акцію "За Крим без парканів". Розповідає про курортний сезон на півострові.

— Самые лучшие пляжи Крыма — на южном берегу. Но там все застроено государственными дачами и ведомственными санаториями. Ограждены от людей колючей проволокой, — каже.

— Можна перерахувати на пальцях однієї руки ті, куди місцевим ще можна зайти. Вже нема популярних "Місхора", "Ай-Петрі", "Дюльбера". Скоро не буде і "Дніпра" в Ялті. Щоб потрапити на колись вільний пляж, треба показати паспорт із місцевою пропискою і довідку, що не хворієш коронавірусом.

Майже весь пляж у селищі Партеніт під Ялтою займає санаторій "Крим". Там завжди вільно ­відпочивали діти. Зараз усе закрито. Селище ­перетворюють на резервацію. Ми просто в розпачі.

У Криму будують дороги, модульні дитсадки, деяку інфраструктуру. Але для цього в людей відбирають гори, пляжі, парки. Такою ціною нам не треба шляхів. Заберіть і свою гральну зону. Краще жити без доріг, ніж бачити море через паркан із колючим дротом.

Торік Катерина Пєтухова з колегами зібрали 3,5 тис. підписів проти огородження моря парканами. Написали листа в адміністрацію російського президента. Просили зупинити свавілля. Звідти справу спустили на окупаційну владу півострова, яка цим і займається.

— Сейчас русские в соцсетях жалуются, что для них закрыли Турцию. Мол, придется ехать отдыхать в Крым, где дорого и плохой сервис, — говорить 45-річний Олександр Юр'єв із Сімферополя. — Скажу чесно від усіх кримчан: не приїжджайте до нас. Ми вам не раді.

Ви вважаєте, що ми вас чекаємо? Ні, не чекаємо. Більшості кримчан однаково, приїде вас три мільйони чи п'ять. Місцевих вигнали з курортного бізнесу. Але ми всі через вас стоїмо в заторах, миримося з високими цінами. Більшість туристів поводяться гірше свиней.

Ми змушені терпіти хамську поведінку. Посміхаємося і мовчимо. Бо більшість кримчан — гостинні й добрі люди. Але наше терпіння не безмежне. Зрештою, ви отримуєте таке ж хамство у відповідь. Тоді починаєте верещати на весь світ, що "у Криму погано відпочивати". Не приїжджайте! Ми хочемо зі своїми дітьми загоряти на чистих пляжах і купатися в чистому морі.

40-річний Олександр Таліпов із Феодосії вважає, що інфраструктура міста не готова до анонсованого окупантами напливу туристів.

— Из-за закрытия границ с Турцией и другими туристическими странами Крым однозначно ждет большой наплыв отдыхающих, — каже. — Половина приїде власними авто, решта — поїздом або літаком. Орендують машину тут. Кримська інфраструктура не витримає такого збільшення транспорту.

Курортні міста стануть у заторах. Вузькі вулички перетворяться на спекотні пастки. Найменші аварії спричинять транспортний колапс. У результаті роздратування відчуватимуть відпочивальники й місцеві. Кожен із нас мріє, щоб цей дурдом скінчився.

Окремим пунктом буде навантаження на роботу громадського транспорту — старі переповнені душогубки не сприятимуть стабільній епідемічній ситуації.

Сезон ще не в розпалі, а проблем багато. Кримська влада мала б думати над їхнім вирішенням.

850 тисяч туристів можуть перебувати в Криму одночасно. Більшість готелів — тризіркові. Чотири зірки мають півсотні закладів, п'ять — близько десятка.

6 мільйонів туристів відвідали Крим 2013-го. У перший рік анексії на півострів наважилися приїхати 1,2 млн — переважно росіяни і родичі місцевих.

65 зі 100 туристів в'їжджають у Крим із Росії Керченським мостом, 28 прибувають звідти літаком, п'ятеро — потягом через міст і двоє — автотранспортом із території неокупованої України.

98 рейсів із Москви до Криму виконує за тиждень авіакомпанія "Аерофлот" у червні. Місяцем раніше здійснювала 42 польоти.

123 тисячі російських рублів коштує двомісний номер на тиждень у готелі "Ялта інтурист". Це 45 807 грн. У вартість входить сніданок.

Зараз ви читаєте новину «"Кожен з нас мріє, щоб цей дурдом скінчився"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути