Ексклюзиви
понеділок, 22 листопада 2010 09:57

Козацький човен підняли з дна Дніпра

Автор: фото з сайта www.modelsworld.ru
  Модель човна, збудованого за типом дюбель-шлюпки
Модель човна, збудованого за типом дюбель-шлюпки

17 листопада археологи Національного заповідника "Хортиця" підняли із дна Дніпра козацький човен. Він пролежав у воді майже три  століття. Учасники підводної експедиції охрестили його "Запорозьким дубом". Виявили на дні річки 11 років тому. Але не мали грошей, аби дістати.

— Унікальна знахідка, подібних в Україні нема. Це військове судно, збудоване по типу дюбель-шлюпки. Добре збереглися передня частина та ніс завдовжки 11 метрів. А середня частина — це вже набір деталей, кіль і шпангоути, — каже директор підприємства "Південьгідроархеологія" Валерій Нефедов, 46 років. — Після повені 1999-го змився тонний шар ґрунту біля Наумової скелі. Саме тоді відкрився корабель "Бригантина", який ми підняли та дослідили 2004 року. Поряд із ним був цей човен. Він збудований із запорозького дуба на початку XVIII століття.

Після російсько-турецької війни 1739-го основна частина флоту повернулася на Хортицю. Там, за документами, було понад 300 суден різних типів. "Запорозький дуб" затонув на місці базування.

— Упродовж останніх 40 років знаходили тільки дерев'яні деталі козацьких кораблів. Досліджували металеві речі. В основному вантаж, гарматні ядра, ковані цвяхи та скоби. Човен добре зберігся, бо був у ґрунті, наче законсервований, — розповідає Валерій В'ячеславович.

До підняття готувалися з 2008-го — тоді здійснили розкопки. Зараз упродовж двох тижнів виготовляли конструкцію, підкладали під низ, кріпили, щоб обережно підняти остов. Уламки витягали на берег окремо.

Судно стоїть у реставраційному павільйоні біля кінного театру на Хортиці, поряд із "Чайкою", яку підняли 1999-го, та "Бригантиною".

— Відламані деталі поставимо на місце, відреставруємо. Хочемо відкрити музей старовинних козацьких човнів, — каже Нефедов.

Зараз ви читаєте новину «Козацький човен підняли з дна Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути