четвер, 13 травня 2021 00:30

Коронавірус стає сезонною хворобою

Паспорти вакцинації почнуть видавати до 1 липня

— Останні два місяці були складні. Вірус розвивався шаленими темпами. Усвідомлювали, що може не вистачити кисню. Тільки нам і Богу відомо, як утримали ситуацію. Країна вийшла з третьої хвилі пандемії, — говорить міністр охорони здоров'я Максим СТЕПАНОВ, 45 років.

На ранок 12 травня в Україні не лишилося областей у червоній зоні карантину. У помаранчеву перейшли вісім — Волинь, Донеччина, Житомирщина, Кіровоградщина, Луганщина, Миколаївщина, Тернопільщина й Черкащина. Решта — в жовтій.

Щодня фіксують до 5 тис. нових хворих на ковід. На піку третьої хвилі у квітні доходило до 20 тис. інфікованих щодоби. В лікарнях було майже 50 тис. пацієнтів. Зараз — близько 29 тис.

— Заклад розвантажується швидко, — розповідає інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський, 35 років. — Інфекція стає сезонним захворюванням. Імовірні значні погіршення восени та взимку.

У МОЗ четверту хвилю коронавірусу очікують у червні.

— Травневі свята можуть збільшити кількість хворих, — каже інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні 38-річна ­Ольга ­Кобевко. — Саме поняття "хвиля" не дуже правильне. Ми як увійшли в пандемію рік тому, так і не вийшли з неї досі. Просто періодично є піки. І далі вони будуть у якихось регіонах.

Наслідки для здоров'я після перенесеного ковіду досі досліджують. Можуть виникати хвороби серця, судин, нервової системи, суглобів. У кожного — індивідуально. Маємо на державному рівні розробити програму реабілітації для пацієнтів, у яких виникають ускладнення.

9 травня в Україну доставили 500 тис. доз китайської вакцини "Коронавак". Із 23 лютого надійшли майже 1,7 млн доз "Коронаваку", індійського "Ковішелду", американського "Пфайзера" та південнокорейської "Астразенеки". До кінця року матимемо понад 40 млн доз різних препаратів.

Ними щеплюють найперше людей із груп ризику та старших 65 років. Українців, які зареєструвалися на вакцинацію через додаток "Дія" — незалежно від віку — запрошуватимуть на уколи у вихідні. Це понад 532 тис. осіб.

— Вакцинація йде повільно. За вихідні в багатьох областях не зробили жодного щеплення (9 травня в 11 регіонах і Києві не зробили жодного уколу. — ГПУ), — говорить імунолог Борис Донський, 42 роки. — Аби пришвидшити темпи, треба прибрати вікові обмеження і робити всім охочим.

До 1 липня в Україні з'являться серти­фікати вакцинації. Їх можна буде замов­ляти онлайн в електронному вигляді чи отримувати в сімейного лікаря.

У документі вказуватимуть дані людини, тип вакцини, дата її отримання. Українці зможуть вільно подорожувати Європою, говорять у МОЗ.

— Якщо це буде реальна вимога для виїзду за кордон, люди робитимуть ці документи, — говорить ексміністр охорони здоров'я 56-річний Олег Мусій. — Довідки для оформлення водійських прав у нас купують по 200–300 гривень. Сертифікат про щеплення теж буде легко придбати.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус стає сезонною хворобою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути