пʼятниця, 20 квітня 2012 05:00

"Команда была работы возле фабрики прекратить"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Чоловік іде столичним Андріївським узвозом. Вулиця залишається без бруківки. Роботи на місці зруйнованих трьох будинків припинили. Працівників направили на монтаж комунікацій та оновлення фасадів домів
Чоловік іде столичним Андріївським узвозом. Вулиця залишається без бруківки. Роботи на місці зруйнованих трьох будинків припинили. Працівників направили на монтаж комунікацій та оновлення фасадів домів

21 квітня громадські активісти з киянами збираються біля Андріївського узвозу у столиці. Влаштовуватимуть мітинг на захист цієї історичної вулиці. Вимагатимуть покарати чиновників, які дали дозвіл на знесення трьох будинків колишньої фабрики "Юність" на узвозі.

На місці зруйнованих домів компанія донецького мільярдера Ріната Ахметова "ЕСТА холдинг" планувала побудувати торговельно-розважальний центр. Але відмовилася від цього через тиск і протести громадськості.

У середу вранці територія фабрики загороджена високим зеленим парканом. За ним видніються два гусеничні крани, кілька вантажівок. Роботи не ведуться.

На вул. Фролівській, сусідній з узвозом, де центральний вхід до фабрики, курить охоронець у камуфляжі. Вікна в будівлі вибиті. На першому поверсі забиті фанерою.

— Команда была работы возле фабрики прекратить. Всех отправили на спуск на ремонт, — каже він. Не називається.

Прохід через узвіз відкритий. 2-метровий паркан, що закривав його кілька днів тому, склали поряд. На початку та наприкінці вулиці стоїть охорона. Близько сотні будівельників монтують комунікації, оновлюють фасади.

— На самій вулиці ми роботи і не зупиняли. Тільки на Пасху мали три дня вихідних, — розповідає будівельник Іван, 35 років. Прізвища не називає. — То не наша вина, що будинки знесли. Нам сказали робить, ми й робимо. А тут усякі придурки бігають, матюкають нас. Так шо нам кинути все і не працювать? Уволять зразу, а нам сім'ю кормити треба.

Доріжки між будинками викладені залишками парканів. Театр "Колесо", музеї Булгакова та "Однієї вулиці" працюють. Схему проходів до них намалювали фарбою на стінах будинків.

Вулицею іде місцева 69-річна Ірина Анатоліч, яка живе на третьому поверсі будинку №2б.

— В прошлую пятницу просыпаюсь, а в мое окно человек в каске заглядывает и улыбается. У меня сердце стукнуло. Только через минуту дошло, что это строитель фасад делает. Он мне рукой помахал, а я закрыла шторы. Когда начали ремонт, отключили свет, газ и воду. Пришлось покинуть квартиру и перебраться к сестре на Оболонь. Недавно свет включили, и я вернулась. Всю жизнь здесь прожила. Когда в 1982 году ремонтировали, то спокойнее было. Все как-то раз и сделали, проблем не было. А теперь сюда все толпами ходят, посмотреть на ремонт. Строители — хорошие ребята. Помогают, когда попросишь. За десятку мне картину на стену повесили и лампочки поменяли.

Треба зберігати історичний фасад будинку

Щоб вирішити конфлікт, який виник навколо знесених будинків на Андріївському узвозі, "ЕСТА холдинг" потрібно їх відбудувати й передати місту, як обіцяли, вважає 40-річний Антон Сінько, експерт київського Центру політичних досліджень і конфліктології.

— Якщо продовжуватимуть зводити торговельний центр далі, то конфлікт може перерости в щось більше. Проте проблема не тільки в цій компанії. Великий капітал, який зацікавлений у забудові, намагається реалізовувати свої інтереси в столиці. Ми будемо бачити спроби насаджувати таку архітектуру, як готель "Хаятт Рідженсі" на Софійській площі чи бізнес-центр на Подолі. Це ще не раз призводитиме до конфлікту з київською громадою. Деякі об'єкти не тільки належать киянам чи приватним структурам, а й є загальнолюдською спадщиною. Щоб розв'язати такі проблеми, конче потрібно ухвалити рішення, яке б забороняло багатоповерхову забудову в центрі Києва. Реконструкцію будинків потрібно дозволяти в тому разі, якщо зберігають історичний фасад дому. Влада повинна ухвалити ряд законів, які б жорстко контролювали забудовників. На жаль, поки що цього немає.

 

Зараз ви читаєте новину «"Команда была работы возле фабрики прекратить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути