четвер, 05 травня 2016 06:15

"Коли змінюю роботу, прошу вдвічі більшу зарплату"

Автор: Анна Родічкіна
 

— Називати середню зар­плату програмістів — все одно, що визначати середню температуру по лікарні. Для одних 10–15 тисяч гривень — хороші гроші. Інші кривляться, коли їм пропонуєш 35 тисяч, — говорить кадровик 28-річна Ольга. Прізвище просить не вказувати. Шукає програмістів для компаній.

— Я працюю у фірмі, де програмістам платять 50–60 тисяч гривень. Дехто отримує 100 тисяч. Фахівців такого рівня доводиться переманювати з інших компаній, пропонувати вигідніші умови. Іноді кандидатів на вакансію є декілька в країні. Спеціалізацію вони отримали завдяки стажуванню чи роботі за кордоном. Щоб стати бажаним працівником для роботодавця, треба бути фанатом своєї справи, відвідувати форуми, відмінно знати англійську. Бо переважно ІТ-компанії працюють із закордонними замовниками.

Зараз модно вступати до університетів, де готують таких спеціалістів. Але ринок переповнений. Програміст після вузу чи з невеликим досвідом роботи може розраховувати на 8 тисяч гривень зарплати. Працевлаштуватися складно. Доводиться місяцями розсилати резюме та ходити на співбесіди.

Часто кандидати переоцінюють себе. Приходять новачки на співбесіду. Знань бракує, англійська погана — їм відмовляємо. Коли даєш пораду, що треба під­учитися, ображаються: "Я й так вчився п'ять ­років". Якщо програмісту вдається знайти першу роботу, за рік уже шукає нову компанію. Один мені казав: "Коли змінюю роботу, прошу вдвічі більшу зарплату". Хотів мати 62 тисячі гривень на місяць. Якось запросили до столиці програміста з Тернополя. Наступного дня він подзвонив. Сказав, що до переїзду не готовий. Тоді запропонувала допомогти знайти житло. То він попросив ще й для нареченої підшукати роботу. Влаштували її продавцем.

Програміст "коштує" стільки, наскільки продасть себе. Іноді приходить фахівець на зарплату 3,5 тисячі доларів. Англійську знає відмінно. А після нього хлопець, який хоче 4,2 тисячі доларів і ледве вимовляє англійською: "Я вас не розумію".

Більшість студентів-програмістів хочуть працювати за кордоном. Мовляв, так більше зароб­лять. Насправді існує чіткий розподіл щодо зарплат. Молодший програміст із 2-річним досвідом роботи отримує в Польщі близько 1,5 тисячі доларів, із шестирічним — 1,8 тисячі. Понад третина зарплати йде на податки.

Багато хто думає, що можна закінчити курси тестувальників і влаштуватися програмістом. Це — міф. Тестувальники не розробляють програм, а випробовують готовий продукт. Платять їм у середньому 10 тисяч гривень. Колись тестувальників бракувало, роботодавці готові були організовувати курси. Найкращих випускників працевлаштовували. Зараз таких фахівців багато, компанії прискіпливіші у відборі персоналу. Часто люди витрачають гроші й час на курси тестувальників. А потім, не знайшовши роботи, влаштовуються менеджерами чи продавцями.

Зараз ви читаєте новину «"Коли змінюю роботу, прошу вдвічі більшу зарплату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути