четвер, 11 серпня 2011 00:30

Кобра не їсть три місяці

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Київський зоолог Ярослав Олійник тримає молочну змію. Її яйця він забрав додому, щоб вигріти й дочекатися вилуплення змієнят
Київський зоолог Ярослав Олійник тримає молочну змію. Її яйця він забрав додому, щоб вигріти й дочекатися вилуплення змієнят

У столичному Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді молочна змія відклала шість яєць. Вони — білі, менші за курячі, але більші за перепелині. У вересні мають вилупитися змієнята.

— Я забрав яйця додому й поклав їх у гніздо посеред акваріума. Вигріваю кладку лампою. Зміїні яйця слід тримати у волозі при температурі плюс 31 градус, — каже 39-річний Ярослав Олійник, герпетолог центру.

У природі змії відкладають яйця у дуплах дерев, під впалими стовбурами, у норах гризунів і мурашниках. Щоб зігріти, їх закопують у землю або сміття. Більшість самок їх не вигрівають, одразу покидають гніздо.

— Проте самка зеленого пітона, який живе в Африці, згортається навколо кладки клубком. Лежить 50 діб, у спеку час від часу відкриваючи її для провітрювання. Королівська кобра, яка живе у тропіках Азії, охороняє гніздо. У її отруті зростає вміст токсичних речовин. Кобра стає такою агресивною, що може вбити слона. Гніздо залишає за кілька днів до появи змієнят, щоб їх не з'їсти. Упродовж трьох місяців, доки охороняє гніздо, кобра не харчується.

Серед змій, що живуть в Україні, гніздо охороняє лісовий полоз. Він не отруйний, коли відчуває небезпеку — сичить.

— Гадюки народжують гадюченят живими. Зародки розвиваються в оболонках всередині матері. Так само розмножується удав. Цього літа в нас уперше мали народитися удавенята, але молода самка їх не доносила. Коли таке трапляється, живородні змії відкладають незапліднені яйця. Самка удава відклала 20 незапліднених яєць. Ми їх викинули, — каже Ярослав Олійник. — Узимку в центрі були проблеми з опаленням, змієнята замерзли.

Живородні змії виснажуються більш як яйцекладні. Тому народжують рідше — раз на два роки.

Зараз ви читаєте новину «Кобра не їсть три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути