середа, 26 січня 2011 03:00

Книжку спогадів Іллєнка уклали за 40 днів

— Значна частина нашого суспільства смакує ковбасу, пляцки, пироги, голубці. Я смакую думками Іллєнка, — каже 46-річна Ірина Фаріон, мовознавець та політик, минулої п'ятниці у столичній книгарні "Є" на презентації книжки Юрія Іллєнка "Криниця для спраглих".

Український режисер та оператор помер від раку на 74-му році життя 15 червня 2010-го. Фаріон уклала збірку його афоризмів. На презентацію зібралися з півтори сотні людей. Більшість — старшого віку.

— Після похорону чоловіка, на поминальному обіді підходить до мене пані Ірина і каже: "Юрій Герасимович говорив такими афоризмами. Треба видати книжку. Я візьмуся за це". І вже на 40 днів дзвонить мені: "Я все зробила". Не очікувала, що так швидко впорається. Знала Юрія, як свої п'ять пальців. А коли прочитала книжку, відкрила його для себе з досі не знаної сторони. Перед смертю він сказав: "Я мертвий зроблю для тебе, для синів, для України більше, ніж живий і хворий", — говорить крізь сльози дружина режисера 59-річна Людмила Єфіменко. Вона у чорній кепці. Припухлі, червоні очі витирає хустинкою.

Думки режисера Фаріон упорядкувала за розділами: "Життя та смерть", "Творчість як мистецтво", "Мова", "Політика", "Культура" та інші. Видана книжка у львівському видавництві "Місто НВ" накладом тисяча примірників.

"Криниця для спраглих" коштує 30 грн 40 коп. Напередодні презентації до книгарні завезли близько 50 екземплярів. Їх одразу розкупили.

Зараз ви читаєте новину «Книжку спогадів Іллєнка уклали за 40 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути