Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2013 07:00

"Клімат зміниться впродовж 100 наступних років"

Автор: Підготувала Анна УСІК
 

— Цього літа синоптики прогнозували, як і торік, стабільні 40 градусів спеки. Насправді Схід потерпає від засухи, а на Заході не припиняються дощі, — каже харківський кліматолог 52-річний Володимир Копиленко. — Фіксуємо аномальні стрибки температури: на Сході й Півдні плюс 35, на Заході — всього 17.

Чим загрожує Україні зміна клімату?

— За 15 років на Півдні можемо втратити 10-12 мільйонів гектарів орних земель. Ознаки опустелення стали помітні у Криму, Херсонській і Запорізькій областях. Через короткі зими й відсутність сніжного покриву зазнає збитків гірськолижний туризм. Через підвищення рівня Чорного та Азовського морів підтопить прилеглі території. Континентальний клімат може змінитися на морський. Це негативно позначиться на здоров'ї людей. Можуть з'явитися нетипові інфекційні захворювання — малярія й лихоманка.

Клімат зміниться впродовж 100 наступних років. Учені вважають, що Гольфстрім — тепла течія у північній частині Атлантичного океану змістилася на 800 кілометрів у бік Гренландії. Тому там стане тепліше, а в нас прохолодніше. Улітку матимемо плюс 22 градуси, а взимку до мінус 20. Зими обіцяють ранні й тривалі. Але робити такі довгострокові прогнози — невдячна справа. Клімат став непередбачуваний. Місячна норма снігу може випасти за добу. Рік на рік тепер не схожий.

Чи відчули зміни українці?

— Літо стало інакше за останні 10 років. Тепер маємо до плюс 35-40 градусів, грози і град завбільшки як перепелине яйце. Майже немає весни.  Березень став холодніший за лютий. Згадайте весну, коли снігопади паралізували життя у столиці. Травнева злива у Харкові затопила півміста, а липневий град, такий як горіх, вибив городину в Івано-Франківську.

Як Європа адаптовується до кліматичних змін?

— У більшості тамтешніх міст навіть зупинки обладнані кондиціонерами. Там добре налаштована система оповіщення населення через інтернет, соціальні мережі, радіо, телебачення, мобільні телефони.  У Данії бояться масштабних повеней, які тут прогнозують найближчі 10 років. Тому розширяють каналізаційні системи, встановлюють помпи у підвалах, будують парки з розрахунку, що вони служитимуть тимчасовими резервуарами під час злив. Замінили наземні кабелі на підземні. Під час будівництва шляхів та злітних смуг використовують матеріали, які у разі сильних дощів ефективно поглинатимуть або відштовхуватимуть воду.

Як зміняться умови праці у спеку

— Запровадять робочий день із 5.00 до 13.00.

— З'являться нічні зміни замість денних — із 21.00 до 5.00 — для працівників, які трудяться на вулиці.

— Створять кімнати відпочинку й релаксації для офісних працівників.

— Оснастять офіси зволожувачами повітря, душовими кабінками

— Змінять графік відпустки з літніх місяців на квітень-травень і вересень.

— Змінять робочий дрескод: відмовляться на літо від костюмів, перевагу надаватимуть лляним та бавовняним сорочкам із короткими рукавами. З'явиться можливість відвідувати офіс у шортах, футболках і панамах хоча б у п'ятницю.

Зараз ви читаєте новину «"Клімат зміниться впродовж 100 наступних років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути