середа, 15 серпня 2012 05:15

Киян з офісів вивозили гумовими човнами

Автор: фото: Тарас Подолян
  Двоє працівників дорожньо-експлуатаційного управління пильнують на столичній вулиці Скляренка у вівторок, щоб ніхто не йшов біля колектора. Через його прорив сильна течія може збити з ніг
Двоє працівників дорожньо-експлуатаційного управління пильнують на столичній вулиці Скляренка у вівторок, щоб ніхто не йшов біля колектора. Через його прорив сильна течія може збити з ніг

У Києві на масиві Куренівка в Оболонському районі через зливу 13 серпня близько 11.00 прорвало колектор. Вода хлинула по вул. Скляренка, повернула на Куренівський провулок. На промисловій території біля будинку №15 затопила гаражі, одноповерхові офісні приміщення та станцію техобслуговування.

У вівторок зранку біля прохідної стоять 37-річна Вікторія Барська та Надія Карпова, 30 років. Тримають пакети з паперами. За відчиненими воротами — озеро брудної води завглибшки з півметра.

— На роботу приїхали. Хочемо врятувати хоч щось. Ми внизу знаходимось, до нас усе й тече, — каже Вікторія. Вона у чорній осінній куртці та високих шкіряних чоботах. Працює бухгалтером у приватній фірмі "Саніта", що здає в оренду приміщення. — Спочатку затопило транспорт, який був у співробітників і на станції техобслуговування — близько 30 машин. Потім вода в офіс полилася через вікна.

— Усі комп'ютери і столи залило, — додає Надія. — Світло пропало, чаю попити, щоб зігрітися, неможливо.

Двоє менеджерів однієї з фірм ломами вибили діри в бетонному паркані, аби вода стікала. За деякий час її рівень знизився на 15 см. Почали телефонувати рятувальникам.

— Декілька годин їх умовляли, щоб приїхали. Відповідали, що не ми перші дзвонимо, але це — наші проблеми. Вмовили їх близько четвертої. І то тому, що в мене родичка там працює, — каже Вікторія Барська. — Приїхала пожежна машина й біля воріт заглохла. Потім її якось завели. Рятувальників було шестеро — у водолазних костюмах і з надувними човнами. Нас по троє-четверо саджали в човни, так добиралися до аварійних сходів. А звідти — на вулицю.

Вікторія живе на масиві Борщагівка, де саме планово відключили гарячу воду.

— Як тільки стала на асфальт, одразу подзвонила своїм, аби у всі каструлі води набрали і гріли до мого приходу. Вдома була о сьомій годині, залізла в гарячу ванну і зігрілась. Потім чай весь вечір пила. Ніби не захворіла, — ховає руки в кишені. — А на роботу коли вийдемо, невідомо. Вода кругом.

Із воріт виходять двоє чоловіків у гумових комбінезонах та рибальських чоботах. На них починає гавкати рудий пес.

— Гавкает он! Скажи спасибо, что я тебя спас утром. А так бы утопился, — кидає чоловік собаці. Представляється Валерієм. Каже, о дев'ятій ранку витягнув цього пса і ще одного з ями, заповненої на метр водою. Вони там усю ніч плавали.

Підходить 28-річний Павло Пустомитенко, директор фірми "Пласт і Ко". Він теж у водонепроникному комбінезоні. Закурює легке "Мальборо".

— У меня "ланос" утонул до руля. Ездить больше не будет. А в коллеги "мазду" затопило.

Річка й далі тече зі Скляренка по Куренівському провулку. Машини їдуть повільно, вода дістає до фар. Район цей — промисловий, навколо жодного житлового будинку. Зі шматків асфальту, що вимило, хтось намостив містки для перехожих на тротуарі. Всі газони біля дороги устелені сміттям, пляшками, гілками, які принесло течією. На сусідніх вулицях — затори. Половина перехожих — з підкоченими штанами. В стоковому магазині "Чобіток", що поряд, за ранок продали сім пар гумових чобіт.

Біля винного супермаркету "Поляна" на вул. Скляренка, 5 вода б'є фонтаном.

— Женщина, не ідіть туди, вас тєчєнієм знесе, — хапає мене за руки чоловік років 40. Ім'я не називає. — Я працюю в дорожно-експлуатаційному управлінні Оболонського району. Зараз люки познімали й біля них поставили поливальні машини, аби в діри ніхто не попадав. Чергуємо так уже сутки. Якби не зняли люки, рівень би тільки піднімався.

Працівники супермаркету "Поляна" ходять босі у приміщенні — по щиколотки у воді. Посередині стоять відра та швабри.

12 серпня семеро росіян та п'ятеро жителів Криму потрапили під каменепад на мисі Фіолент у Балаклавському районі Севастополя.

Вони розбили намети на дикому пляжі, що з усіх боків оточений скелями. Ввечері у неділю почалася злива, сильний вітер і шторм. Камінь розміром з долоню попав у голову 16-річному хлопцеві. Він загинув на місці.

Через сильний дощ і вітер у ніч на 14 серпня без струму опинилися 345 населених пунктів у 10 областях. Найбільше постраждали Вінниччина, Київщина та Хмельниччина.

Зараз ви читаєте новину «Киян з офісів вивозили гумовими човнами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути