четвер, 30 грудня 2021 07:35

Кіно мають знімати лише українською

16 липня запрацював закон, за яким показувати фільми в кінотеатрах і на телебаченні можна лише державною мовою. Українська стала мовою проведення культурно-мистецьких і розважальних заходів, туристичного й екскурсійного обслуговування.

— Закон вимагає безумовного виробництва фільмів і серіалів українською, — каже культуролог Іван Козленко, 40 років. — Але має винятки. У випадку, коли використання мови обумовлене задумом або фактологічними обставинами, можна послуговуватися іншою, з обмеженням відсотка. Наприклад, закон дозволяє знімати документалістику мовою героїв.

Депутати партії "Слуга народу" Микита Потураєв і Євгенія Кравчук намагалися відкласти впровадження закону. Їх підтримав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

— Від прийняття закону минуло два роки, — продовжує Козленко. — Кіно й телебачення мали час підготуватися до змін. Ініціатива відтермінування виглядала лицемірно. Виробники серіалів відстоювали бізнесові інтереси. Хотіли знімати російською, щоб продавати в Росію. Але це — загроза національній безпеці.

Ніхто не забороняє знімати фільми іноземною. Але такі виробники мають робити дві версії чи дублювати.

Зараз ви читаєте новину «Кіно мають знімати лише українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути