Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2010 09:41

Кінаху відмовили всі супермаркети

— Усі імпортні овочі йдуть в Україну контрабандою. Це що, секрет? — каже 50-річний Ігор Кінах, директор фірми "Агро-Лан" із міста Червоноград на Львівщині. Він на 500 га вирощує пекінську та білокачанну капусту. Забезпечує овочами Львівську область. Цього року пропонував капусту багатьом супермаркетам. Усюди відмовили.

— Одні кажуть про тендери, інші мають уже свої поставки. Раніше такого не було. Картопля в магазинах — із Саудівської Аравії. Це ж абсурд.

Ігор Степанович вважає, що ситуацію могли б змінити спецзамовлення.

— У тому ж "Сільпо" знають, скільки капусти в них купують за рік — зимової, ранньої, середньої. Замовили б 300 чи 500 тисяч тонн. Я б виростив, без проблем. А так вкладаю серйозні гроші у насіння, препарати, добрива. Потім сертифікати та аналізи роблю, що все відповідає нормі. А продавати змушений буду за ту ціну, яку мені запропонують. Можливо, й собі у збиток. Бо ж капуста зіпсується. Три роки тому викинув 2 тисячі тонн. Утратив 1,5 мільйона гривень.

Цього року Кінах вирощуватиме цукровий буряк, рапс і пшеницю. Мовляв, це вигідніше за овочі.

Там треба такі "откати" платить, що страшно й казать

50-річний Олексій Бутенко, фермер із села Дягова Менського району Чернігівщини, теж співпрацював із супермаркетами — продавав їм картоплю. Два роки тому відмовився:

— Мили ту картоплю, фасували. Але нас захотіли потихеньку видавити з ринку. Затримували місяцями гроші. А потім повертали товар. Картопля вже зіпсована — викинь. Ми з ринку пішли, а ви купуєте тепер єгипетську. Якби ми мали доступ на ринки, могли б усю країну годувати. Та щоби пробиться, треба такі "откати" й хабарі платить, що страшно й казать. Підприємцям необхідно створювати кооперативи. Бо по одному всіх задушать.

Олексій Іванович 10 років вирощує картоплю. Починав з 25 га, зараз — 2 тис. га. Має з того добрі прибутки. Скільки — не каже.

— Ми своїм коштом у село газ провели, дорогу відремонтували, садочок. Працюємо трьома родинами, сімейний підряд.

Зараз ви читаєте новину «Кінаху відмовили всі супермаркети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути