четвер, 23 липня 2020 06:36

Кількість районів зменшили з 490 до 136

 

Верховна Рада ліквідувала 490 районів в Україні і створила замість них 136. За задумом чиновників, населення району має становити 150 тис. осіб, а відстань від райцентру до найвіддаленіших сіл — не перевищувати 60 км.

На думку політика 54-річного Романа Безсмертного, влада рухається у правильному напрямку, але ідеї в новій схемі районування немає.

У чому помилка влади щодо районування?

— Ідею нового районування задумували в середині 1990-х. Тоді закладали принцип, що район — це адміністративна одиниця, де людина може отримати відповідь на будь-яке питання, вирішити будь-яку проблему. Зараз у рішенні влади взагалі принципу ніякого немає. Є сухий математичний підхід, всередині якого немає ідеології. Не зрозуміло, для чого це зробили, пояснення в документах теж немає.

Чи взагалі потрібне укрупнення?

— Укрупнення заради досягнення чіткої і головне — корисної для жителів чи держави мети — потрібне. Але треба знати, що хочемо отримати. Укрупнення заради укрупнення без цілі, ідеї — марна трата ресурсів. Організація адміністративної моделі в державі повинна бути спрямована на людину, її комфорт, реалізацію її прав. У такому варіанті я цього не бачу. Скоріше скоротили кількість районів, щоб зменшити витрати. Десь попадуть у ціль, щось вигорить. Але це швидше питання теорії ймовірності, а не прорахованих завдань.

Звільняться 354 голови райдержадміністрацій і чимало чиновників місцевого рівня. Що вони робитимуть?

— З'явиться конкуренція. Це позитивний момент, бо збільшиться ймовірність вдалішого вибору працівника на ту чи іншу посаду. Але з точки зору протистояння корупції реформа досить слабка. Збільшується концентрація бюджетних коштів, отже нечисті на руку чиновники отримають доступ до великих грошей.

Чи не вийде так, що одні міста матимуть достатньо коштів на розвиток, а дрібніші віддалені села навпаки?

— Питання бюджетної забезпеченості, податкової спроможності не має прямої залежності від розміру населеного пункту. В маленькому селі можуть бути чимало підприємств, що приноситимуть у місцевий бюджет гроші. В іншому великому місті через скажену корупцію бізнес не розвиватиметься. Відповідно і надходжень не буде.

Чи є шанси, що місцеве самоврядування стане сильнішим після реформи?

— Частина районів справді стане менш залежною від центру. Але це більше випадковість, ніж закономірність. Буде як з об'єднаними територіальними громадами. Десь третина стали швидко розвиватися, а решта — у стані занепаду. Вони так і не отримали ні потенціалу, ні ресурсів, ні фінансів.

Зараз ви читаєте новину «Кількість районів зменшили з 490 до 136». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути