неділя, 11 грудня 2011 10:52

"Київський торт" виник через помилку кондитерів

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Дівчата купують ”Київський торт” на столичному залізничному вокзалі у четвер. Там його продають майже в кожному кіоску
Дівчата купують ”Київський торт” на столичному залізничному вокзалі у четвер. Там його продають майже в кожному кіоску

Цьогоріч "Київському торту" виповнюється 55 років. Точна дата його створення невідома. Запатентували 13 грудня 1974-го, через 18 років після винайдення рецептури. Авторами патенту стали Ганна Курило та Галина Фастовець-Калиновська з кондитерської фабрики ім. Карла Маркса.

— Мама об этом никогда не рассказывала. Она умерла год назад, — каже 38-річна Ганна, донька Фастовець-Калиновської.

Секрет торту — у збивних горіхово-білкових заготовках, які є основою коржів. Рецепт тримають у таємниці.

— Випускають багато схожих — "Київські каштани", "Київ". У них замість фундука додають арахіс, — говорить Марина Шиянь, піар-менеджер корпорації "Рошен", до якої входить колишня фабрика ім. Карла Маркса.

Є легенда, що рецепт виник через помилку кондитерів. Ті начебто підготували для бісквіта партію яєчного білка і забули поставити в холодильник. Наступна зміна зробила тісто. "Батьками" торта вважають Костянтина Петренка і Надію Чорногор.

— То байка. Кондитери знають, що коли яйця довго бродять у бідоні, краще піднімаються, — розповідає 75-річний Володимир Жданов. Він 52 роки пропрацював на фабриці. — Начальником зміни справді був Петренко. Він розробив рецепт. А жінку до нього приставили, бо фабрика жіноча, тому так треба було.

Деякі інгредієнти змінювали. Зараз кладуть фундук, колись — кеш'ю. Але горіхово-білкові коржі печуть за тією ж рецептурою. Не чіпали також візерунок на торті й малюнок на коробці.

— Вкус у "рошеновского" тот же, что раньше, — розказує киянка Антоніна Паламарчук, 61 рік. — У 1970-х "Київський" коштував 3 рублі. Дефіцит. За ним у чергах по півдня стояли. Але в киян завжди хтось був знайомий у торгівлі, у мене була бухгалтерша з гастроному. Коли хтось із родичів їхав у інше місто, допомагала дістати. Переплачували троячку. На вокзалі біля потяга на Москву завжди були торти. Спекулянти просили 10 рублів, це були величезні гроші.

Зараз біля столичного залізничного вокзалу на кожному кіоску  напис "Київський торт". Кілограмовий продають по 90 грн, на півкіло — по 60.

— У вас свежий торт? Точно Карла Маркса? — запитує в продавця 40-річна Світлана Іваненко з білоруського міста Могильов. Дає 100 грн. — "Киевский" первый раз попробовала в 12 лет. Он самый вкусный. Сейчас была в Киеве неделю, один съела. Этот везу родственникам.

— Даже нєгри купляють, — говорить 47-річна Тетяна Петрівна, продавщиця тортів на вокзалі. — Недавно поляки на котячу виставку приїжджали, вісім штук по півкіла взяли. Але в основному в Москву й Донецьк везуть.

У супермаркетах кілограмовий торт коштує 85 грн, 0,5 кг — 47 грн. Фабрика на місяць виготовляє 150 тис. тортів завважки 1 кг, 200 тис. — 0,5 кг.

Зараз ви читаєте новину «"Київський торт" виник через помилку кондитерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути