пʼятниця, 01 лютого 2013 07:15

Картину Пікассо через кордон перевозили у спальнику

Ліногравюру "Жінка в кольє" найдорожчого у світі художника Пабло Пікассо вилучили в 32-річного рівнянина на Волині. Вантажівкою "рено" намагався незаконно перевезти її через українсько-польський кордон, повідомили 28 січня прикордонники. Картину разом зі ще п'ятьма творами, загорнутими в папір і плівку, віз у спальнику.

Чоловік пояснив, що забув задекларувати дві картини. Ними виявилися найцінніші — оригінальний пейзаж відомого в Європі театрального художника Григорія Пожидаєва і датована 1962 роком ліногравюра Пабло Пікассо з автографом. Автентичність творів підтвердила мистецька експертиза. Рівнянин розповів, що полотна йому не належать. Придбав їх на аукціоні в Польщі за дорученням роботодавця.

— Встановлюється, чи справді він купив їх у Польщі. Друга версія: картини, можливо,  викрадені в одній з європейських приватних колекцій, — каже речник Служби безпеки у Волинській області Михайло Баранов.

Якщо факт купівлі й підтвердиться, твори все одно конфіскують. Можливо, картина залишиться в Україні.

Твір Пікассо приховали, аби не платити мита, припускає 54-річна Олена Юрченко-Микита, начальник відділу контролю Департаменту спадщини культурних цінностей Мінкульту.

— У нас за законодавством, якщо культурні цінності мають не більше 50 років, ввозять без податку на додану вартість. Якщо ця робота датована 1962 роком, то має культурну цінність. Тоді потрібно заплатити 20 відсотків від загальної вартості.

Якби картина була крадена, то про це знав би Інтерпол. Митники перевірили б їхню базу і сказали б одразу. Відповідно до міжнародних договорів, ми мали б повернути роботу тій країні, звідки її вивезли.

Це не перша робота Пікассо, яка може залишитися в Україні. Колись ми отримували спадщину Сержа Лифаря (балетний танцівник і хореограф українського походження. — "ГПУ"). Його дружина передавала різні роботи, серед яких була картина Пікассо. Вона виставлена в Національному музеї історії України.

Зараз ви читаєте новину «Картину Пікассо через кордон перевозили у спальнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути