четвер, 19 червня 2008 07:01

Як на Трійцю згадували Олеся Гончара

— З Олесем Гончарем ми познайомилися ще в далекому 1934-му в Харківському технікумі журналістики, — згадує Яків Оксюта, 89 років. — З того часу й до останніх днів був близьким його другом.

У неділю чоловік приїхав до музею-садиби письменника в село Сухе Кобеляцького району Полтавщини. Там відзначили Трійцю і 90-річчя з дня народження Гончара.

— В офіційній біографії Олеся Гончара написано, що він народився 3 квітня 1918 року. Та його сестра Шура розказувала: коли Олесь з"явився на світ, то бабуся сказала, ніби його знайшли в картоплі. Тому Шура побігла подивитися, чи немає там ще й сестрички. Отож народився Олесь Терентійович аж ніяк не у квітні, а на початку червня, — розповідає під час екскурсії директор музею-садиби Тетяна Бондаревська. — А батько записав 3 квітня, бо 4 народилася Шура. Він хотів, щоб діти були записані поруч.

Яків Оксюта каже, що у студентські роки пророкував, що писатиме рецензії на твори Гончара.

— Сідаємо вечеряти. Кільки купимо чи хамси. Поп"ємо голий чай, і Василь Бережний (український письменник і журналіст. — "ГПУ") починає: "Олесь, як ти будеш видатним письменником, я накрию такий стіл!" І починає фантазувати. А ми тільки слухаємо і слину ковтаємо, — згадує Яків Оксюта. — І таки став Олесь великим письменником. Дуже переживав, коли його цькували за "Собор". А ми з Бережним і Володею Ягуповим із "Кримської правди" заспокоювали: "Усе перемелеться".

Зараз ви читаєте новину «Як на Трійцю згадували Олеся Гончара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути