пʼятниця, 30 липня 2010 05:23

Із живота немовляти видалили плід-паразит

Автор: фото з сайта www.objectiv.tv
  Дмитро Рижков днів 10 буде у Харківській обласній дитячій лікарні. Його мати Наталія каже, що син непогано їсть і потроху набирає вагу
Дмитро Рижков днів 10 буде у Харківській обласній дитячій лікарні. Його мати Наталія каже, що син непогано їсть і потроху набирає вагу

У четвер, 22 липня, місячному Дмитрові Рижкову зробили унікальну операцію — із його живота видалили ще один плід-паразит.

Патологію в 34-річної Наталії Рижкової з міста Чугуїв Харківської області лікарі виявили на 30-му тижні вагітності. Поставили діагноз асцит у плода (скупчення рідини в животі. — "ГПУ").

— Мене відправили в центр генетики. Там нічого нового не казали, — пояснює Наталія.  — Кололи антибіотики, але мені не кращало. Лікарі говорили, що дитину легше буде лікувати, коли вона народиться.

Чоловік Наталії — підприємець. У них це друга дитина. Старшому сину Костянтинові — 3 роки. Дмитро народився на 36-му тижні. Зазвичай жінка виношує дитя 40 тижнів. Хлопчик важив 2800 г.

— Його зразу забрали на обстеження і вирішили оперувати в Харківській обласній дитячій лікарні. О десятій ранку повезли в операційну, а десь через 3 години — перевели в реанімацію. Оперували за два дні до його планованого дня народження. Синочок уже пищить, не дає спати. Годую його груддю, потихеньку входимо в життєву колію. Лікарі кажуть, що днів за 10 нас випишуть. Дитина важить 3250 грамів.

Головний дитячий хірург Харкова 52-річний Юрій Пащенко каже, що в новонародженого був помітно збільшений живіт, інтоксикація всього організму. Дитина дихала самостійно.

У новонародженого був помітно збільшений живіт

— Після операції ми встановили, що в черевній порожнині був плід-паразит вагою близько 250 грамів. Пухлина займала більшу частину живота. Після перевірок з"ясуємо, чи  була вона злоякісною. Теоретично це виключено, хоча все може бути. Усі органи Дмитра були здавлені, але нормально функціонували. Під час операції важливо було зберегти нирки, не ушкодити органи малого тазу, черевної аорти, підшлункової. Втрата навіть 50 міліграмів крові могла призвести до смерті.

Причиною аномалії лікар називає порушення закладення ембріона. Можливі також збої на генетичному рівні або через вплив екології. Діти з такою патологією можуть народжуватися, коли мати під час вагітності курить і вживає алкоголь.

Подібну операцію харківські лікарі робили понад 20 років тому. Оперували 5-річного хлопчика, у животі якого виявили пухлину. Найчастіше діти з плодами-паразитами народжуються в Індії.

Зараз ви читаєте новину «Із живота немовляти видалили плід-паразит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути