вівторок, 12 березня 2013 05:00

Із ста жертв домашнього насильства 98 — жінки

Автор: Фото: Андрій Жигайло
  Киянка Сніжана намалювала свій портрет на прохання психолога. Сірий тон малюнка показує, що жінка схильна до депресій, а ланцюги — що її били
Киянка Сніжана намалювала свій портрет на прохання психолога. Сірий тон малюнка показує, що жінка схильна до депресій, а ланцюги — що її били

— Зі штрихів і кольорової гами видно, що жінка схильна до депресивного стану. Сам малюнок показує, що це позиція жертви. Ланцюги означають, що людина є зв'язана й немає виходу. Це коли вас б'ють хулігани, ґвалтують, а ви не можете про це говорити, — психолог соціального центру "Право на здоров'я" 27-річний Євген Тимощук показує сірий портрет на півметровому аркуші. На ньому жінка обв'язана ременем і ланцюгами. Підписано: "Сніжана, 23 роки".

6 березня в столичному Українському домі стартувала інформаційна кампанія "Насильство — це сміття, яке треба виносити з дому". Показують виставку малюнків жертв домашнього насильства, які пройшли курс арт-терапії.

— Але тут видно і гордість — голова піднята. Значить, це все-таки закінчиться колись, і вона вірить у це, — продовжує Тимощук. Одягнений у піджак, під шиєю зав'язана чорна у краплинки хустина. — Подивившись на малюнок, одразу можна зрозуміти, чи жінка чогось боїться. Арт-терапія дала змогу нашим підопічним відкритися. Наше головне завдання — заставити жінок говорити про насильство над ними.

Торік у міліції зафіксували 136 тис. випадків домашнього насильства. Зокрема 98% —  насильство над жінками, 2% — над чоловіками.

— Пацієнтки, які до мене приходять, найбільше страждають від того, що їх б'ють, обмежують свободу пересування, ображають. Є ті, у кого забирають гроші або не дають вільно ними розпоряджатися. Тоді жінки починають пити, вживати наркотичні речовини, — продовжує Євген Тимощук. — Ось це найбільш тривожний малюнок. Авторка назвала його "Жінка-лев", — показує на ватман, де голова лева намальована фломастерами. Паща тварини роздвоєна, зафарбована червоним кольором. Навколо — купи зірочок. — Авторці 21 рік. Рот для нас асоціюється з чимось приємним — ми ним їмо, цілуємося. Але паралельно — це є паща, яка може покусати. У цієї дівчини, через психологічні зміни у свідомості, він є розщеплений. З одного боку, це паща, з іншого — це якийсь зміщений язик. Сам по собі образ більше підходить для чоловіка. А ось зірочки це вже жіночий символ. Малюнок показує розірваність його авторки, її особистість подібна до подертої хустини.

Торік Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка провів дослідження і встановив, що кожна друга з опитаних жінок потерпала від фізичного насильства протягом останнього року. Найбільше їм дають ляпаси, тягають за волосся і кидають предметами.

Зараз ви читаєте новину «Із ста жертв домашнього насильства 98 — жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути