вівторок, 02 квітня 2019 07:10

Із Полтавського аеропорту вилетів літак у Єгипет

Автор: СВІТЛАНА БОНДАРЕВА
  Тетяна Коваленко з сином 9-річним Денисом летять першим рейсом із Полтави до єгипетського Шарм-ель-Шейха
Тетяна Коваленко з сином 9-річним Денисом летять першим рейсом із Полтави до єгипетського Шарм-ель-Шейха

— Вийшов із дому, проїхав 15 хвилин — і ти в аеропорту. Це зручно. На політ із Борисполя витрачала майже 20 годин, — каже полтавка Аліна Конзерська, 30 років. Їде відпочивати в Єгипет із донькою 3-річною Анею та сестрою.

26 березня із Полтавського ­аеропорту 146 пасажирів полетіли до єгипетського Шарм-ель-Шейха на "Боїнгу 737–700". Це перший за 26 років міжнародний рейс. Виліт відбувся о 13:10. Політ триває 3 год. 40 хв.

Летовище розташоване за 7 км від Полтави. На його ремонт витратили 38 млн грн.

— Улітку аеропорт відсвяткує 95-річчя. Останній міжнародний рейс виконував 1993-го. Це був вантажний літак до Москви. Потім курсували тільки внутрішні рейси, — говорить директор аеропорту "Полтава" 36-річний Володимир Окара. — Торік влітку ми отримали статус міжнародного. А восени відправляли футбольну команду "Ворскла" до Лондона, Лісабона, Баку.

Кількість персоналу налічує 68 осіб. Для повноцінної роботи має бути 120.

Люди почали збиратися за 3 год. до відльоту. Електронної реєстрації немає. Пасажирів записують вручну. Вишикувалися черги до столів.

— Летіти з Полтави для родини дешевше доларів на 200, ніж із Запоріжжя чи Києва, — розповідає дніпровець Роман Хаміцький, 29 років. — Шкода тільки, що в Полтавському аеропорту немає парковки. Довелося залишити машину в місті.

Першою пасажиркою стала полтавка 41-річна Олена Комаренко. Летіла з Єгипту до Полтави.

— Мені запропонував цю можливість туроператор. Хвилювалася, бо аеропорт не працював 26 років. Я була першим та єдиним пасажиром. Обрала найбезпечніше місце — за кабіною пілота. До мене виходив капітан, щоб заспокоїти, — продовжує Комаренко. — Пролетіла над своїм будинком, дивилася, яке гарне в нас ­місто.

На першому поверсі двоповерхового летовища — багажне відділення, реєстрація пасажирів і технічні кімнати. Є зал очікування з рестораном. У найближчі два-три місяці планують відкрити "Дюті фрі" — магазини в аеропортах, де продають товари без податків і мит, тому дешевше, ніж у звичайних.

На другому поверсі в окремій кімнаті — прикордонники й митники.

У приміщенні температура така ж, як і надворі. Опалення зроб­лять улітку.

— 2 травня вилітає перший рейс до Анталії. Із 26 травня буде по два таких рейси на тиждень. А з 31 травня з'явиться і другий рейс на Шарм-ель-Шейх, — розповідає керівник Харківського представництва компанії "Джоін ап" Вікторія Назаренко, 35 років. — Розглядаємо в перспективі й інші напрямки.

Рейс оголошують українською й англійською мовами. З півтора десятка працівників аеропорту в яскравих жилетах відштовхують вручну трап. Біля металевої огорожі зібралися місцеві з дітьми подивитися на відліт. Боїнг після перевірки справності роботи двигунів виїздить на злітну смугу, набирає швидкості й піднімається в небо.

Зараз ви читаєте новину «Із Полтавського аеропорту вилетів літак у Єгипет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути