Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2018 07:40

Із фільму про Василя Стуса прибрали сцену з Медведчуком

Із фільму про Василя Стуса прибрали сцену з Медведчуком
Фото: stusfilm.com.ua

З історичної драми "Птах душі" про політв'язня Василя Стуса прибрали сцену суду. Адвокатом поета, якого призначила держава, був Віктор Медведчук. Зараз він — кум президента Росії Володимира Путіна.

Стуса звинувачували в "антирадянській агітації й пропаганді". 1980-го засудили до 10 років ув'язнення і п'яти — заслання. Відбувши половину терміну, поет 47-річним загинув у виправній колонії в Пермській області РФ.

"Коли проходив кастинг на фільм "Стус", сцена останнього суду над поетом була в сценарії, — написав у "Фейсбуку" актор Геннадій Попенко, 39 років. — Колеги розповіли, що цей епізод прибрали, нікого не попередивши. Навіть такого персонажа як Медведчук у фільмі вже немає. Але кастинг на нього проходив, актор готувався до зйомок. Продюсерам нібито подзвонили з адміністрації Медведчука й сказали: якщо хочуть дозняти картину, потрібно прибрати сцену суду".

— Епізод у суді видалили з останніх чорновиків сценарію зі ще двома десятками сцен, бо перевищували тривалість фільму, — каже режисер стрічки 35-річний Роман Бровко. — Готуючись до зйомок, ми зустрічалися зі свідками подій, у тому числі й із Дмитром Стусом, сином поета. Він не хотів, щоб загострювали увагу на темі Медведчука. Вважає, жоден радянський адвокат не міг би допомогти його батькові, тому особистих претензій до нього не має. На рішення вплинуло й те, що ми не могли включати деяких епізодів, які є плодом творчої фантазії. Були сцени спілкування Стуса й Медведчука в слідчому ізоляторі. Лише їм двом відомо, про що йшлося під час розмови.

Зустріч із творцями фільму мав, але нічого вирізати не просив, запевняє Дмитро Стус, 51 рік:

— Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають.

Адвокат Віктора Медведчука заявив — у разі подання недостовірної інформації в фільмі звернуться до суду щодо заборони його демонстрації.

— Медведчук порушив святую святих будь-якого адвоката — він не захищав свого клієнта, — каже радянський політв'язень 80-річний Степан Хмара. — Термін для політв'язнів визначали не судді, а КДБ. Адвокати, яких призначала держава, співпрацювали з цим органом. Вони не могли впливати на рішення. Їхня роль була створити ілюзію, ніби в СРСР є правова система. Але й вони хоч якось намагалися врахувати певні обставини, пом'якшити вирок. Медведчук серед усіх підставних адвокатів вирізнився найгіршим чином. Він допомагав стороні обвинувачення. Ганебно, що режисери фільму так легковажно поставилися до цієї сцени.

Бюджет фільму "Птах душі" — 40 млн грн. Із них 19 надала держава. Стрічка вийде на екрани у січні ­2019-го.

Віктор Медведчук очолював адміністрацію президента Кучми.

2012-го створив громадський рух "Український вибір", котрий пропагував ідею вступу України до Митного союзу Білорусі, Казахстану й Росії. Із 2014 року є посередником в обміні полоненими на Донбасі. Наприкінці липня оголосив про політичний союз із Вадимом Рабіновичем із партії "За життя".

Зараз ви читаєте новину «Із фільму про Василя Стуса прибрали сцену з Медведчуком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути