Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2007 07:01

Івана Марчука визнали одним із 100 геніїв світу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Іван Марчук на власній виставці ”Виходять мрії з берегів” у столичному музеї Івана Кавалерідзе в червні цього року
Іван Марчук на власній виставці ”Виходять мрії з берегів” у столичному музеї Івана Кавалерідзе в червні цього року

Британська консалтингова компанія "Синектікс" сформувала список 100 сучасних геніїв. 72-ге місце у ньому посідає український художник та скульптор Іван Марчук, 71 рік.

— Уперше від вас чую, але мені приємно, — каже "ГПУ" Іван Степанович. — До схожих рейтингів я потрапляв і раніше. Торік отримав диплом Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі, увійшов до "Золотої гільдії".

Окрім Івана Марчука, у рейтингу є ще два художники: британець Демієн Херст — 15-те місце та американський карикатурист Роберт Крамб — 20-те. Оцінити їхню творчість українець не може.

— Я бував у багатьох галереях, та робіт цих художників не бачив. Хоча прізвище Херста мені знайоме, — говорить Іван Степанович.

Марчук народився в селі Москалівка Лановецького району на Тернопільщині. До 1988 року його творчість Спілка художників України офіційно не визнавала. Хоча на той час він мав понад 15 експозицій у різних містах Радянського Союзу.

Іван Марчук намалював і створив майже тисячу картин та скульптур. Нині його роботи коштують від $2,5 тис. Їх купували українські президенти — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

— Іван Марчук — оригінальний художник. Він має власний погляд на мистецтво, свою техніку, — розповідає директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка Микола Жулинський, 67 років. — Жаль, що до цього рейтингу не потрапили письменники Ліна Костенко й Іван Драч та композитори Євген Станкович, Мирослав Скорик. Це також видатні українці.

Фарби на полотно Марчук наносить тонкими цівками. Це створює мереживо, що світиться та мерехтить кольорами. Таким чином художник заснував новий стиль у мистецтві — "пльонтанизм" (від українського "пльонтати" — плести).

Роботи Марчука купували українські президенти

— Я вже років 20 захоплююся його творчістю. Приємно, що в світі, окрім братів Кличків та Андрія Шевченка, знають ще й українського художника, — каже письменник Юрій Покальчук, 66 років.

Перше місце серед живих геніїв розділили швейцарський хімік 101-річний Альберт Хоффман, винахідник психотропної кислоти ЛСД, та британський програміст Тім Бернерс-Лі — один із винахідників мережі Інтернет. У списку є британський музикант Пол Маккартні, американці: письменник Стівен Кінг та режисер Квентін Тарантіно — на останній сходинці.

На 43-му місці — лідер терористичної організації "Аль-Каїда" Осама бін Ладен та засновник комп"ютерної компанії "Майкрософт" американець Білл Ґейтс. Серед ста геніїв 15 жінок. Зокрема британська письменниця Джоан Роулінг, автор "Гаррі Поттера".

До рейтингу потрапили троє росіян: математик Григорій Перельман на 9-му місці, шахіст Гаррі Каспаров — 25-й, а винахідник автомата Калашникова Михайло Калашников — 83-й. Найбільше сучасних геніїв, за даними рейтингу, живе в США — 43 особи. Експерти-укладачі переліку брали за основу роль у зміні системи поглядів людей, суспільне визнання, силу інтелекту, досягнення та культурну значимість кожного з кандидатів.

55-річний мистецтвознавець Олександр Соловйов вважає, що традиційне поняття геніальності в сучасному світі змінилося. За його словами, нині настала електронна епоха, що геніїв уже не "народжує".

— Я працюю не заради рейтингів, — каже Іван Марчук. — Мета ж не в цьому. Усе життя я тяжко працював. Навіть коли мене не визнавали, і внаслідок радянського пекла був змушений поїхати до Америки та Канади. Бо я одержимий, затятий працею.

Нині Іван Степанович неодружений.

Зараз ви читаєте новину «Івана Марчука визнали одним із 100 геніїв світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути