пʼятниця, 18 березня 2011 02:30

Іван Гель помер після другого інсульту

 

У ніч проти 16 березня помер дисидент, політик та один із засновників Української гельсінської спілки 73-річний Іван Гель. Три місяці тому він потрапив до лікарні з інсультом. За два тижні до смерті в нього стався повторний крововилив.

1965-го Івана Геля заарештували за антирадянську агітацію та пропаганду. Через це 16 років провів в ув'язненні і п'ять на засланні в Мордовії.

— Познайомилися ще у студентські роки. Пов'язувала спільна мета, щоб Україна стала незалежною. Коли нас ув'язнили, то не могли спілкуватися. Він сидів у чоловічому, а я в жіночому таборі. Був принциповим і відданим, — розповідає письменниця Ірина Калинець, 70 років.

Після проголошення незалежності України Івана Геля обрали депутатом і заступником голови львівської облради. Позаторік Віктор Ющенко нагородив його орденом Свободи. В останні роки життя викладав історію у Львівському національному університеті ім. Івана Франка.

Поховають Івана Геля в п'ятницю на Личаківському цвинтарі, на 67-му полі у родинній гробниці.

Зараз ви читаєте новину «Іван Гель помер після другого інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути