пʼятниця, 16 грудня 2011 06:15

Інтелектуальний перехід реагує на пішоходів

Автор: фото: СВІТЛАНА ЗОЗУЛЯ
  Чоловік іде вулицею Отокара Яроша в Харкові. Ліхтарі, вмонтовані в дорогу вздовж пішохідного переходу, світяться, доки не ступить на тротуар
Чоловік іде вулицею Отокара Яроша в Харкові. Ліхтарі, вмонтовані в дорогу вздовж пішохідного переходу, світяться, доки не ступить на тротуар

На вул. Отокара Яроша, біля спуску до джерела "Саржин яр", у Харкові на переході через проїжджу частину світяться ліхтарики. Як тільки пішохід стає на дорогу, спалахує доріжка з лампочок серед білих нанесених смуг.

— Вечером в сумерки очень плохо видно пешеходов, даже на переходе. Мы решили попробовать в действии интелектуальную систему, которая реагирует на людей и включает мигалки, — розповідає директор харківського міського Департаменту будівництва і дорожнього господарства Володимир Чумаков. — Це привертає увагу водія, він уже розуміє, що там є пішохід. До того ж вмонтовані в дорожнє полотно лампочки не заважатимуть снігоприбиральній техніці. Вони не виступають на поверхні.

Така система розроблена для країн із низькою температурою і великою кількістю опадів. Виготовляють її в Москві. Харкову система дісталася безкоштовно.

— Будемо тестувати. Якщо витримає наші морози й негоду, то закупимо згодом для всього міста, — каже Чумаков.

Від джерела з дитячим візком та пляшками з водою йде жінка. Ступає на перехід. Ліхтарі загоряються на 1 с, потім гаснуть на 4. Так триває, доки не вийде на тротуар з протилежного боку дороги.

— Мне нравится, — каже Ірина Булаш, 26 років. — Тут машини виїжджають із повороту, дорога добра, то вони швидко женуть. А видимість мала. Особливо ввечері. Машини з'являються зненацька, а я з візком швидко перебігти не можу. Тепер спокійніше йду.

Слідом за жінкою дорогу переходить чоловік.

— Моїй малій онуці так подобаються ці вогники, що вона мене тягне щовечора туди. Я їй пояснюю, що це дорога, і ми не можемо по пішохідному переходу просто так гуляти туди-сюди, — каже російською Іван Конєчний, 60 років.

Що означає смуга з ліхтариків на дорозі, розуміють не всі водії.

— Їдеш, а воно починає тобі бити в обличчя. Якась новорічна ілюмінація. Незрозуміло, що то перехід, — каже водій Сергій Соломенко, 51 рік. — Якби вони підсвітили хоча б полосками, підкреслили його, і нехай просто світиться, а не блимає. А то так — мерехтить щось на дорозі, а чого воно мерехтить — хтозна. Тільки вводить в оману. Я не хотів би такого по всьому місту.

Зараз ви читаєте новину «Інтелектуальний перехід реагує на пішоходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути