середа, 08 квітня 2009 07:13

Ілля Чичкан представлятиме Україну на бієнале

Художник 41-річний Ілля Чичкан представлятиме Україну на 53-му Венеціанському бієнале, міжнародній виставці сучасного мистецтва в Італії. Співпрацюватиме з японським художником Міхарою Ясухіро, 36 років. Українська експозиція називатиметься "Степи мрійників".

Оголошено, що експозицію курируватиме боксер Володимир Кличко. Завдання куратора — правильно організувати освітлення і дизайн приміщення, аби якнайвдаліше представити експозицію. Чотири інсталяції від України розмістять у павільйоні та на вулицях Венеції. Петро Дорошенко, арт-директор "ПінчукАртЦентру", каже: Володимир Кличко одразу погодився бути куратором. Але на прес-конференцію боксер не приїхав.

— Змусимо відвідувачів замислитися про життя, — розповідає на прес-конференції Дорошенко. — Чичкан і Ясухіро добре доповнюють один одного. Ілля пробував себе як дизайнер одягу, а став художником. Ясухіро починав як художник, а тепер — дизайнер. В українців і японців багато спільного, майже однакові національні костюми.

— Ми отримаємо першу премію, бо хто змагатиметься із Кличком? Для проекту нічого не робитимемо. Не буде писанок, гуцульських строїв. Створимо саму атмосферу. Весь світ здивуємо цікавими інсталяціями. Я сам офігєл, коли прокинувся і зрозумів, що придумав, — розповідає Чичкан, почухуючи ногу в смугастій шкарпетці.

Оголошувати подробиці відмовляється. Каже, тоді буде нецікаво їхати до Венеції.

Бієнале триватиме із 7 червня до 22 листопада. Проект фінансує "ПінчукАртЦентр". Міністерство культури виділило на нього 500 тис. грн. Зі слів Тимофія Кохана, заступника міністра культури, це "невелика частина від потрібної суми". Торік міністерство давало на бієнале 900 тис. грн.

Ілля Чичкан — п"ятий митець, який презентуватиме Україну на фестивалі. Його полотно "Воно" з напівголим трансвеститом торік продали на аукціоні "Філліпс" за $80 тис.

Зараз ви читаєте новину «Ілля Чичкан представлятиме Україну на бієнале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути