четвер, 04 січня 2018 07:55

"Ікру ховають у ліфчиках, сьомгу — в трусах"

— За последний год кражи в супермаркетах выросли втрое. Презервативы, масло и кофе пытаются незаметно вынести каждый десятый покупатель, — каже киянин 34-річний Андрій Панасюк. Сім років працював охоронцем у столичних супермаркетах. Зараз — начальник служби безпеки продуктового магазину у спальному районі Троєщина.

— Найбільше крадуть напередодні великих свят — Нового року, Різдва. До кас стоять черги. За всіма встежити неможливо, — продовжує Андрій. — Раніше попадалися алкоголіки і колишні зеки, а тепер усе частіше — жінки в норкових шубах. На касі розраховуються за жувальну гумку, а під сподом виносять півпакета добра. Ікру ховають у ліфчиках, сьомгу — в трусах. Каву і шоколадки з відірваними етикетками — в рукави.

Чоловік на вигляд років 30 ховав презервативи в шапці. Коли зловили, вдавав глухонімого. Жінка прикидалася вагітною і винесла дві пачки памперсів. Другу даму позаочі назвали сніговою королевою. Під светром ховала морожену рибу, качку і 1,5 кілограма напівфабрикатів.

Чоловіків, які ховають товар у труси, називаємо "мачо". Один пробував так пляшку горілки пронести. Роздягнувся до пояса, а у штанях — стирчить. Любитель мідій і креветок регулярно виносив по жмені в кожній кишені. Інший переклеїв стікер зі щуки на лобстера. Касир не звернула увагу, бо товару набрав на 2 тисячі гривень.

Власник заборонив заїжджати в супермаркет із дитячим візком, коли зловили маму, яка під ковдрою біля дитини ховала по пляшці коньяку й шампанського.

Найбільше крадуть у відділах товарів на вагу. Притримують пакет або докидають у нього фруктів, овочів чи цукерок після того, як зважили. Касирів змушуємо перевіряти. Мигдаль і фундук продаємо лише фасованими. Ці горіхи коштують від 500 гривень за кілограм.

Третина крадіїв — пенсіонери, вони попадаються у 80 відсотках випадків.

На початку грудня спіймали студента економічного факультету одного вузу. Купив продуктів на 20 гривень, а виніс — на тисячу. На касу виклав мівіну і шоколадний батончик. Пройшов через рамку, сигналу не було. А мені по рації передають, що у відділі делікатесів брав салямі й сири. Сховав у черевиках і рукавах. Товар повернув. Каже, краде заради екстриму.

У мій перший робочий день у гіпермаркеті жінка міряла найдорожчі чоботи, шкіряні на овчині — у них і пішла. Свої старі залишила. На касі не запідозрили у ній злодійку.

— Багато товарів з'їдають дорогою до каси, — каже начальник служби безпеки. — Прибиральниці із залу виносять відро обгорток, порожніх пляшок від соків і йогуртів. Недавно хтось з'їв французький сир "Рокфор" із пліснявою. 100 грамів коштує 70 гривень.

Зараз мода на жінок-охоронців, у них краща інтуїція. Злодії, яких не впіймали, у 90 відсотках випадків повертаються, щоб винести щось іще.

2440 крадіжок із супермаркетів зареєстрували 2017 року міські поліцейські. 2016-го за рік сталися 2897 випадків, 2013 року — 1900. Хоч реальна кількість крадіжок — у рази більша. До виклику правоохоронців доходить рідко. Більшість — залагоджують інцидент. Оплачують покупку. Іноді — пропонують гроші, щоб супермаркет не заявляв про злочин. Поліцейських викликають, коли є докази, що людина вкрала, але не зізнається. Обшукувати охорона не має права.

Зараз ви читаєте новину «"Ікру ховають у ліфчиках, сьомгу — в трусах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути