Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2018 06:55

"Іде війна за культуру й історію України"

Члени організації "Громада Андріївський узвіз" 11 квітня демонтували паркан навколо незаконного будівництва на Андріївському узвозі 14/16. Там фірма "Макрон" будує готель на 182 номери з ресторанами, фітнес-центром і паркінгом на 25 машин. ­Забудовник порушує вимоги щодо висотності — зводить 30-метрову споруду, хоч дозволено не вище 13 м. Парканом перекрили вулицю та прохід пішоходам. Будівельники вже "вигнали" перший поверх. Роботи проводять вихідними і вночі. ­Через них навколишні приватні ­будинки й музей ­Бул­­гакова вкрилися тріщинами.

— Нещодавно Міністерство культури видало припис компанії "Маркон" про заборону будувати й постанову про накладення санкцій за порушення природоохоронної діяльності. Також зведення заборонив окружний адмінсуд. Проте забудовник ігнорує ці правила. Люди обурені, — розповідає 53-річна Марина Соловйова, керівник громадської організації "Андріївсько-Пейзажна ініціатива". — Депутати Київради й чиновники з Мінкульту закривають очі на порушення закону. Можливо, хочуть отримати якусь комерційну вигоду від будівництва в серці міста.

Скільки ще незаконних забудов в історичному центрі міста?

— "Гарячим об'єктом" також є Поштова площа. Там під час зведення фундаменту торговельно-розважального центру знайшли вулицю часів Київської Русі зі старовинними артефактами. Міська влада натякає на її знищенні. Знайдені предмети збираються перенести в якесь окреме приміщення. Хоча музей потрібен саме там. Бо зараз іде війна не лише за територію на Донбасі, але й у Києві — за культуру та історію України. Росія приписує собі нашу Анну Ярославну, ставить пам'ятники князю Володимирові. Тому якщо забудовник пройшов усі необхідні процедури, зібрав дозволи — нехай будує торговельний центр. Але відведе якийсь поверх під цю стародавню вулицю. У Європі такі пам'ятки консервують, зберігають. Це виглядає приваб­ливо, приносить більше прибутків забудовнику й державі.

Також проблемне будівництво на вул. Гончара, 17/23, у буферній зоні Софії Київської. Роботи по зведенню житлового комплексу там зупинили. Міська влада досі не вирішила, що робити з тим недобудом. Вдалося відвоювати будинок зі зміями на вул. Великій Житомирській. Спочатку його продали. Ми хотіли судом повернути будівлю державі, але не виходило. Тоді меценат Богдан Батрох викупив його. Пообіцяв відреставрувати до первісного стану.

Після Революції гідності стало легше боротися?

— Порівняно з часами Януковича нічого не змінилося. Не зменшилися апетити інвесторів і чиновників, які хочуть заробляти на зелених зонах. Скоро замість квітучого міста будуть "кам'яні ­джунглі".

У центрі почастішали пожежі в історичних будівлях. Чому?

— Це — сплановані підпали. Спершу людей відселяють, потім будинок кілька років стоїть нібито занедбаний. Згодом його підпалюють без надії на відновлення. Через певний час на тому місці будують багатоповерхівку. Треба карати власника. Якщо він не дотримався умов охоронного договору, вилучати будівлю, договір оренди розривати.

Зараз ви читаєте новину «"Іде війна за культуру й історію України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути