вівторок, 15 лютого 2011 01:45

Хворих частіше присиплятимуть

У львівській ветеринарній клініці "Андрій-ветсервіс" за місяць проводять до 10 операцій із загальним знеболенням тварини. Найчастіше оперують кішок та собак із недугами матки. Такі втручання не можна відкладати. Раніше ці операції проводили з препаратом кетамін. Він підходив як 15-річній кішці, так і 2-місячному цуценяті. Ветеринарний лікар Андрій Курач, 43 роки, впевнений, що після його заборони тварини помиратимуть частіше.

Є інші препарати, з якими можна оперувати?

— Для нас доступний, наприклад, кселазин. Але це не повноцінна заміна. Він потребує введення новокаїну чи лідокаїну для знечулення. Інакше тварина не рухатиметься, але буде все відчувати і кричати від болю. Крім того, він пригнічує дихальну систему, серце. Для старих тварин це може закінчитися смертю. Є препарати, які можуть замінити кетамін. Але вони також недоступні — належать до наркотичних або неліцензовані в Україні. Наприклад, золетил. Коштує 70 доларів за 10 мілілітрів, але його не продають в Україні. А привозити нелегально з Росії — ризиковано й дорого.

Що робити власнику хворої тварини, яка потребує термінової операції? Чи можна зробити це підпільно?

— Думаю, лікарі не братимуться за нелегальні операції. Частіше пропонуватимуть евтаназію. Більші клініки купуватимуть інгаляційний наркоз.

Як ця проблема врегульована за кордоном?

— У Польщі кетамін також належить до групи психотропних препаратів. Але в них вимоги до роботи з ним виправдані. Польський ветлікар повинен сплатити за трирічну ліцензію 5 злотих (14 грн. — "ГПУ"), тримати ліки в металевій шафі за дверима, які закриваються на ключ. А нам ставлять нереальні вимоги — ґрати на вікнах, сейф, залізні двері, сигналізація з кнопкою виклику, охоронець у штаті.

Зараз ви читаєте новину «Хворих частіше присиплятимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути