вівторок, 01 жовтня 2019 06:15

"Хочуть вивозити дитину з окупованої території, щоб вона відпочивала"

— Я родила ребенка и не успела вклеить фотографию в украинский паспорт. А знакомые говорят, что теперь документы недействительны и меня в Украину не пустят, — говорить 26-річна Оксана Перегуда з окупованого Армянська. З проблемою оформлення документів стикаються всі батьки дітей, які народилися в окупованому Криму.

Оксана Перегуда народила доньку в середині серпня 2018 року. Каже, що їхати робити паспорт на останньому місяці вагітності не хотіла.

— Як я вагітна в ті черги поїду? А потім часу на оформлення документів не мала, — пояснює Перегуда. — У середині серпня сталися хімічні викиди на "Титані" (хімічні викиди на заводі "Кримський титан" 24 серпня 2018-го. — ГПУ), і ми поїхали до подруги в Судак. Минув рік і я боюся, що мені документ не видадуть.

2015-го для жителів окупованих територій прийняли спрощену процедуру видачі свідоцтва про народження дитини.

— Аби визнати факт народження, один із батьків чи обоє мають звернутися до суду із заявою, — каже 35-річна Анна Рассамахіна, юристка Української Гельсінської спілки. — До неї треба прикріпити медичну довідку про народження чи, в разі її відсутності, свідоцтво, яке видали окупанти. Непогано було б мати роздруковані пости із соціальних мереж, медичну картку матері та дитини.

Жителі окупованого Криму можуть зробити це в будь-якому суді України.

— У випадку Перегуди — жінка має прострочений паспорт громадянина України, що ускладнює оформлення дитячих документів, — пояснює юристка. — Через це їй доведеться звертатися до будь-якого відділу Державної міграційної служби для того, аби оформити ІД-картку (паспорт громадянина України нового зразка. — ГПУ).

Перелік документів, необхідних для цього, можна подивитися на сайті відомства.

— Ті, хто отримував паспорт громадянина України на непідконтрольних сьогодні територіях, можуть отримати новий паспорт лише після встановлення їх особи органами міграційної служби. Забираючи паспорт старого зразка у формі книжечки, жителям окупованого півострова видають тимчасову довідку. Ця довідка дозволяє громадянам повернутись на непідконтрольну територію і потім приїхати за готовим паспортом.

Якщо людина не має закордонного паспорта, процедура може затягтися через ідентифікацію особи. Її проводять через те, що більшість баз даних залишилися на окупованій території, — говорить Рассамахіна. — Спростити цю процедуру можна, якщо є водійські права зразка від 2009 року, оскільки дані цього документа є в електронних базах даних.

У цих діях немає ознак дискримінації.

— Документи, що не внесені в електронні українські реєстри, можуть підтверджуватись лише архівами, що зберігаються на окупованих територіях та контролюються ­окупантами, — пояснює.

— Нашому сину через місяць виповниться 16. Треба робити паспорти. Нам виїжджати до Херсона всією родиною чи можна, щоб поїхала лише жінка? — запитують 37-річний Олександр та 35-річна Любов Кириленки з Керчі.

Їхні родичі живуть на материковій частині України. Батьки Олександра у Вінницькій області, а батьки Любові — на Закарпатті. Пара познайомилася під час навчання в Києві. Після весілля молодятам подарували квартиру в окупованій Керчі. Кажуть, що хочуть вивозити дитину з окупованої території, щоб вона відпочивала від пропаганди.

До 2015-го для того, аби оформити закордонний паспорт, один із батьків повинен був дати дозвіл на його отримання.

— Це положення відмінили, бо воно створювало труднощі. Аби оформити цей документ, один із батьків має взяти із собою легітимне свідоцтво про народження та звернутися до міграційної служби у звичайному порядку, — пояснює Анна Рассамахіна.

В материкову Україну пускають без документів

Кримчан, які втратили українські документи, пропускають на територію материкової України. Беруть у них письмове зобов'язання повертатися додому, вже маючи їх на руках.

— Якщо старий паспорт втрачено, то людина має пройти про­цедуру ідентифікації, — каже Анна Рассамахіна. — Це складна процедура, бо архівні картки в окупанта, та й після деокупації до них не буде довіри. Якщо громадянин має на руках закордонний паспорт зразка після 2006 року чи водійське посвідчення, видане після 2009-го, процедура буде простіша, бо особа є в базі даних. На всі інші документи звертають увагу, але вони не є доказом того, хто ця людина та звідки.

Зараз ви читаєте новину «"Хочуть вивозити дитину з окупованої території, щоб вона відпочивала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути