четвер, 25 лютого 2010 20:09

"Холодильник тримаємо на стільцях"

Автор: фото з сайта www.hvylya.org
  Людмила Марцефей у чоботах біля будинку на вулиці П’ятихатській у херсонському мікрорайоні Острів. У її хаті стоїть вода, побутову техніку довелося вивезти
Людмила Марцефей у чоботах біля будинку на вулиці П’ятихатській у херсонському мікрорайоні Острів. У її хаті стоїть вода, побутову техніку довелося вивезти

"Ходжу по хаті в гумових чоботях. Вода стоїть у кімнатах на 15 сантиметрів вище підлоги. Двір і вулицю залито на 30 сантиметрів", — каже 21-річний Євген Наволокін із херсонського мікрорайону Острів. Він живе на другій Суднобудівній вулиці. Два тижні тому в цій частині міста піднялися ґрунтові води.

Дренажні системи в низинних районах не впоралися з напливом талої води. У перші дні підтоплено понад тисяча будинків у кількох районах Херсона. Найбільше постраждали садиби на вул. Рибна, Марії Фортус, Стебліївська в мікрорайоні Острів. З одного боку його омиває Дніпро, з іншого — озеро Погоріле.

— Будинок опалюємо вугіллям, — розказує Євген Наволокін. — Кілька днів вода стояла в пічці. Спати лягали в нетопленій хаті. Зараз паводок трохи спав. Холодильник тримаємо на стільцях, щоб не замкнуло. Телевізор і побутову техніку вивезли до бабусі. Її будинок вище, вода туди не добралася. Бабуся каже, що за 56 років, які живе тут, таке лихо бачить уперше.

Воду з будинків і дворів люди відкачували побутовими насосами. Однак ті не розраховані на цілодобовий режим роботи, тому масово згорали. Рятувальники на допомогу не поспішали. Жителі Острова стверджують, що за відкачування води пожежники просили 400 грн. Приватні фірми за годину роботи брали втричі менше.

Пік паводку очікують у другій половині березня

Згодом міська влада відрядила три пожежні автоцистерни, передали три мотопомпи. Рівень води на вулицях упав більше як наполовину. Рятувальники скидають її у Дніпро.

— Станом на вівторок осушено територію 224 приватних садиб, — каже Оксана Федоренко, 39 років, з управління МНС Херсонської області. — Ще підтоплені 457 помешкань. Постраждалих немає. Електрику в районі не вимикали.

Пік паводку очікують у другій половині березня. Дніпро збиратиме талу воду з усієї України, а також Росії та Білорусі. Рівень води біля Херсона вже піднявся на півтора метри. Каховське водосховище щосекунди скидає вниз за течією 2578 т води. За прогнозами, потік у найближчий час може зрости до 5 тис. т на секунду. Керівник облводгоспу Єгор Коваленко заявив, що в такому випадку ситуація вийде з-під контролю і територію мікрорайону Острів може затопити.

Через талі води вийшла з берегів річка Вільхова біля Луганська. Підтоплено близько 500 садиб у селі Розкішне Лутугинського району. Село має протяжність 14 км.

— Позатоплювало тих, хто побудувався внизу біля річки, — каже 50-річний Юрій. — У центрі, де сільрада і клуб, будинки теж постраждали. В одній хаті, за 40 метрів від річки, вхідні двері наполовину під водою. Рідня весь час дзвонить у паніці: чи нас не затопило. А ми живемо на пагорбі, метрів на 30 вище. У нас жодних проблем.

Під загрозою підтоплення села Біле, Георгіївка, Новопавлівка, Оріховка та Юр"ївка, каже голова Лутугинської райдержадміністрації Юрій Гладких.

У кримському місті Красноперекопську підтоплено 45 будинків. На Закарпатті — 18 сільських обійсть.



При загрозі паводку:

стежте за інформацією, виконуйте вказівки рятувальників,

тримайте мобільний телефон увімкненим, без потреби ним не користуйтеся,

зберігайте спокій, попередьте сусідів,

дізнайтеся про місце збору для евакуації,

складіть у валізу документи, теплий одяг, медикаменти, запас продуктів на кілька днів, документи покладіть у водонепроникний пакет,

від"єднайте електроприлади від мережі, вимкніть газ,

цінні речі підніміть на верхні полиці,

переженіть худобу на підвищену місцевість.

Під час паводку:

при можливості негайно покиньте зону паводку,

зачиніть двері й вікна, забийте їх дошками,

відчиніть худобу — дайте їй можливість рятуватися,

підніміться на верхні поверхи, дахи, дерева, сигналізуйте рятувальникам,

відшукайте людей, яким необхідна допомога,

якщо потрапили у воду, зніміть із себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися для порятунку,

не переповнюйте рятувальні засоби: катери, човни, плоти.

Після паводку:

переконайтеся, що житло не завалиться, чи немає провалин, розбитого скла, небезпечних уламків і сміття,

не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку,

кип"ятіть питну воду,

просушіть будинок, продезінфікуйте посуд, домашні речі,

не вживайте продуктів, які були затоплені.

Зараз ви читаєте новину «"Холодильник тримаємо на стільцях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути