Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2015 05:30

"Холодильник можна відкривати п'ять разів на добу"

— Свет начали подавать по несколько часов в день. Но угадать, сколько пробудет, невозможно. Когда появляется — напряжение высокое. Техника не выдерживает, горит. Сделать что-то на электричестве невозможно, — каже жителька міста Леніне 35-річна Саміра ­Шелех.

— Вмикаю пральну машинку — не тягне. Люди пристосовуються до вимкнень. У хатах відбудовують грубки й печі. Все на електриці, борщ зварити нема як. Попросили чоловіка, який будував каміни, зробити плиту на дровах. Тепер маємо в літній кухні. Печу млинці замість хліба, готую їсти. Хто в квартирах живе, просяться до нас. Часом приносять продукти. Вчора сусідка суп варила, то принесла картоплі, буряка, банку тушонки. Тиждень з неї нічого не братиму. Інша взяла яєць.

Дров'яна плита в Криму коштує від 2 до 5 тис. грн. Найбільше без електрики страждають жителі райцентру Щолкіне, Леніного, Бахчисарая. Газ там є не скрізь.

— Нам нельзя говорить, что света нету, — розповідає "Скайпом" батькам у Жмеринці 26-річна Юлія. Із чоловіком-військовим і сином мешкає в Бахчисараї. — Усе добре, в нас усе є. В Керч провели енергоміст.

На задньому плані онук просить бабу з дідом передати ковбаси, пиріжків із вишнями й гарячого супу.

— Доньці там важко, бачу, яка замучена. Але боїться зізнатися, — розповідає мати Юлії 47-річна Тетяна Лоїк. — В держустанові працює. Керівництво видало всім пам'ятки. Холодильник можна відкривати п'ять разів на добу, морозилку — двічі. Не вмикати одночасно електрочайник і пральку. Електродуховки й обігрівачі — заборонені, бо беруть багато струму. З морозилки дочка виїла все давно. Ніде купити м'яса, молока, яєць. У місті страшно смердить каналізація. Через перебої насоси не працюють, нечистоти течуть у море. Вода в криницях жовта, недобра. Каже, багато хворих із кишковою паличкою. Не працюють школи, дитсадки. Відправляють у відпустки за власний рахунок. Викручуються ті, хто їздить у Херсон чи Росію за продуктами. Десяток яєць у Криму коштує 75 гривень.

Родичі просять доньку виїхати з Криму на материкову Україну, але та не погоджується.

— Зять служить у російських військах. Такі родини в Україні не приймають, а без нього дочка не хоче їхати. Аби побачити онука, треба робити загранпаспорт, — додає Тетяна Лоїк.

Кримчан, які поскаржаться на нестачу електрики, затримуватимуть на 15 діб. Про це заявила прокурор Криму Наталія Поклонська.

— Сейчас в городе четко видно: у кого eсть связи и деньги — у тех стоят генераторы. Моя соседка никогда не сдавала деньги на нужды дома, ссылаясь на одиночество и бедность. Поставила дизельный генератор на балконе, — пише в соцмережі 35-річний Вадим Юсупов із Сімферополя. — Ті генератори гудуть, як трактори. Страшно болить голова. Вже двічі мав приступи астми через задимленість, писав заяви на сусідів. Відповіді не отримав, навіть розслідування ніхто не починав. У друга мала дитина мучиться від шуму й диму. Особисто ходив на прийом до Аксьонова. Той вислухав і порадив везти родину в Сибір. Там чисте повітря і є світло. Опалення частіше нема, ніж є.

Зараз ви читаєте новину «"Холодильник можна відкривати п'ять разів на добу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути