середа, 21 січня 2009 18:18

Хмельницький архів вийде в Інтернет

Загальнодоступну електронну систему Хмельницького архіву розроблять із Міжнародним фондом "Відродження" громадська організація Центр стратегічних ініціатив і Державний архів України.

Дані Хмельницького обласного архіву в червні планують викласти в Інтернет. Однак установа не має достатньої кількості  спеціалістів для такої роботи. За штатним розписом, у архіві повинні працювати 80 осіб. Нині їх 50. Для вирішення цього питання планують запросити на роботу волонтерів.

— Ми звернулися до громадських організацій і закладів середньої освіти, — каже Петро Слободянюк, 60 років, директор Державного архіву Хмельницької області. — Основна вимога до волонтерів така: комп"ютерна грамотність і бережне ставлення до документів.

В інтернет-базі вестимуть облік архівних фондів щодо примусової праці українських остарбайтерів під час Другої світової війни. 1991-го Служба безпеки розсекретила ці документи й передала архіву 195 тис. фільтраційних справ на осіб, примусово вивезених на роботи гітлерівською Німеччиною. Відтоді архів опрацював і оформив 72 тис. запитів остарбайтерів та їхніх родин, каже Слободянюк. Додає, що проект має забезпечити громадськості відкритий доступ до архівних фондів області. Сьогодні офіційну відповідь громадяни отримують від архіву протягом місяця. Окрім того, людям потрібно звертатися до установи із заявою, записуватися на прийом.

Сайт буде безкоштовним. У майбутньому архіваріуси хочуть відкрити платний сервіс. Спеціалісти за гроші складатимуть бажаючим генеалогічні дані. Нині такі послуги в Україні коштують від 200 до 2 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Хмельницький архів вийде в Інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути