вівторок, 02 квітня 2013 00:30

Хліб дорожчає вчетверо

26 населених пунктів на Вінниччині постраждали від розливу Дністра у липні 2008 року. Серед них 14 — у Могилів-Подільському районі. В області тоді евакуювали близько 5 тис. людей. Колишній міський голова Могилів-Подільського 47-річний Михайло Саволюк називає п'ять проблем, що виникають під час затоплення.

1. Немає надійної системи оповіщення. Телебачення не годиться, багато користуються супутниковим і кабельним. Найпростіше оголошувати про надзвичайну ситуацію через місцеве радіо. Можна розставити гучномовці по місту. Люди мають знати, де є можливість поїсти, переночувати й перечекати повінь. Це можуть бути школи, дитсадки, дитячі табори, лікарні.

2. Починається паніка. Транспорт не ходить. Люди бояться голоду й холоду, тому масово стягують із прилавків усе: від круп до гумових човнів. Насправді треба боятися ночувати у власних будинках. Вони часто збудовані без дозволів і від води можуть упасти.

3. Зростання цін на хліб. У перший день повені в Могилеві-Подільському він подорожчав у чотири рази. Кілька підприємців, які привозили товар, утекли з міста. Інші цим скористалися.

4. Нечистоти розтікаються по місту. Насосну каналізаційну станцію доводиться обкладати мішками з піском і постійно відкачувати. Інакше стоки попадуть у воду. Тому в цей час краще пити бутильовану.

5. 80 відсотків сімей не страхують будинки. У серпні 2008-го нам пощастило, бо підтоплення трапилося перед виборами. Президент і прем'єр розпорядилися компенсувати втрачене майно. Усім роздали по тисячі гривень. Ще ми добилися компенсації для людей, які залишилися без будинків. Зараз Янукович з Азаровим не можуть справитися з розчищенням снігу та дорогами. Грошей не вистачає. Тож цього року не варто розраховувати на державну допомогу тим, кого підтопить.

Зараз ви читаєте новину «Хліб дорожчає вчетверо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути