пʼятниця, 06 серпня 2010 07:38

Хліб через спеку покривається червоною пліснявою

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Вінничанка Ганна Лукіянчук показує скибки хліба, вкриті пліснявою червоного кольору. Вважає, що в продукті є шкідливі домішки
Вінничанка Ганна Лукіянчук показує скибки хліба, вкриті пліснявою червоного кольору. Вважає, що в продукті є шкідливі домішки

— Подивіться, що з хлібом робиться. Це ж ненормально. Що це в тісто можна добавляти, щоб він став такого кольору, — обурюється вінничанка 52-річна Ганна Лукіянчук. Тримає скибку білого з оранжевим нальотом, схожим на порошок. — Як з"їла, зразу желудок заболів. Ніколи не думала, що від нього щось може бути. А зараз всім травляться. І мороженим, і соком. Але щоб хлібом. Чуєте запах? Якийсь аміак, чи що. І не вивітрюється.

Ганна Лукіянчук хліб купувала в універсамі "ЕкоМаркет" 30 липня. Наступного дня із сім"єю виїхала на два дні за місто. Повернулася 2 серпня зранку.

— Купили свіжу буханку. А на цей звернули увагу у вівторок. Перелякалися. Він заріс мохом червонуватого кольору. Думали, кров, — розповідає.

Вінничани неодноразово зверталися до санітарних лікарів із цього приводу, каже Олександр Сорочан, 40 років, головний державний санітарний лікар Вінниці:

— Приносять поцвілий хліб різного кольору — від рожевого до чорного. Хлібобулочні вироби не витримують спеки. Рекомендуємо тримати його вдома не більше як добу.

— Хліб у холодильник треба класти у пакеті. Тоді він зможе зо три дні постояти. Це стосується особливо білого. Бо у чорний додають окислювач, тому буханець не так швидко псується, — додає Валентина Ключкіна, завідувач відділення гігієни харчування санепідемстанції.

Хлібину треба загорнути у рушник і покласти в емальовану каструлю

На хлібині може з"явитися картопляна хвороба. М"якушка стає липкою, може тягнутися нитками. Має неприємний запах. Їсти такий не можна.

— За нормами білий хліб може зберігатися дві доби, — говорить 56-річна Людмила Вовченко, інженер-технолог підприємства "Вінницяхліб". — Чорний — три доби. "Бородінський", "Житній", "Маковий", "Панський" — до чотирьох. Через дуже високу температуру і вологість він швидше псується. На другий день з"являється пліснява. Ми у тісті удвічі збільшили кількість рідких дріжджів. Вони мають молочну кислоту, тому грибкові бактерії не так швидко розмножуються. Хлібину обов"язково треба витягнути із поліетиленової упаковки. Зберігати не у хлібниці, і не в пакетах, а загорнути у рушник і покласти в емальовану каструлю. Можна й у холодильник, але там продукт втрачає смак.

Зараз ви читаєте новину «Хліб через спеку покривається червоною пліснявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути