Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 00:00

Хліб подорожчає

— Улітку подешевшають овочі борщового набору, фрукти і ягоди. Водночас інші продукти дорожчатимуть, — говорить 46-річний Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

— Протягом червня ціни на овочі борщового набору впадуть на 20 відсотків. Найдешевші будуть у серпні. Цибулю й капусту продаватимуть по 10–12 гривень за кілограм, моркву — 8–9, картоплю — по 6 гривень. Із вересня овочі почнуть дорожчати. Однак таких цін, як у квітні й травні, не досягнуть навіть у грудні.

Молочні продукти щомісяця влітку дорожчатимуть на 0,2–0,3 відсотка. Зростатимуть ціни на м'ясо. Торік найбільшими темпами додавала в ціні курятина — до 18 відсотків. Свинина подорожчала на 5 відсотків, яловичина — 9. Причина — немає конкуренції. Ринок курятини фактично контролює одна велика компанія.

Щомісяця хліб дорожчатиме на 1 відсоток. Вартість житнього зростатиме швидше, ніж пшеничного. Збільшуватиметься ціна на гречку. До 19–20 гривень за кілограм у серпні-вересні подешевшає пшоно.

Зараз яйця можна купити по 7,5–9 гривень за десяток. Такі пропозиції протримаються недовго. Перестануть дешевшати, але й не дорожчатимуть. Їх вартість буде стабільна. Загалом в Україні цей ринок контролюють три-чотири великі гравці. Вони мають по кілька птахофабрик у регіонах. Недавно сталася пожежа на птахофермі у Василькові на Київщині. Продукцію вона збувала переважно у столиці. Але дефіциту яєць не виникло. У магазинах з'явився товар з інших регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Хліб подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути