пʼятниця, 14 вересня 2012 07:00

Хасиди з'їжджаються на Новий рік

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Хасиди з Ізраїлю прибувають до аеропорту ”Бориспіль” у вівторок. За перевезення до Умані на Черкащині, де розташована могила духовного лідера хасидів рабина Нахмана, приватні перевізники просять по 25-30 доларів із кожного паломника
Хасиди з Ізраїлю прибувають до аеропорту ”Бориспіль” у вівторок. За перевезення до Умані на Черкащині, де розташована могила духовного лідера хасидів рабина Нахмана, приватні перевізники просять по 25-30 доларів із кожного паломника

До України почали прибувати хасиди-паломники. Вони їдуть на могилу свого духовного лідера Рабі Нахмана в місто Умань на Черкащині. Там 17-18 вересня святкуватимуть єврейський Новий рік — Рош га-Шана.

— Новий рік для нас — це як Судний день. Бог підраховує, що кожен зробив, хорошого і поганого. А цадик Нахман — він ніби наш адвокат. За життя обіцяв допомагати тим, хто приїде на його могилу, — пояснює англійською 24-річний Шауль у білій сорочці та капі. Він прилетів із Нью-Йорка, де працює механіком. На виході з терміналу "B" в аеропорту "Бориспіль" 11 вересня п'є кока-колу.

Звідти виходять хасиди в чорних капелюхах і сюртуках, везуть на візках валізи та дітей.

— Шалом! — усміхаються одне до одного.

Тамір з Ізраїлю чекає на родичів у приміщенні терміналу. Прибув напередодні.

— Я здесь уже пятый раз, но Украину так и не видел — только Умань и "Борисполь", — говорить з акцентом. — У 2 роки з родиною переїхав з Азербайджану до Ізраїлю. Рабин обіцяв, що як хто приїде на могилу, скаже 10 псалмів і пожертвує якусь копійку жебраку — то рабин буде старатися йому допомагати з того світу. Дехто везе з собою в Умань м'ясо. У вас воно теж є, але у нас тварин і птиць убивають особливим способом — одразу. Вона не має відчути болю, інакше її не можна їсти.

На вулиці за кілька метрів від виходу стоїть група паломників, зокрема троє дітей. До них підбігає чоловік років 25 у смугастому светрі. Говорить гучно, вимахує руками.

— Фіфтін піпл? Ноу проблем! Я тебе даю мінімал прайс — твенті файв бакс ван персон! Гуд бас — "мерседес", гуд драйвер! Ту чилдрен — ван персон! Кам! — просить по 25 доларів із кожної людини, двох дітей рахує за одного пасажира. Обіцяє хороший автобус і доброго водія.

Веде хасидів на стоянку за 100 м від терміналу. Ламаною англійською просить їх зачекати на місці для інвалідів.

— Там поліцейські хочуть грошей, — показує на термінал.

— Йє! — кивають прибулі.

Чоловік по мобільному пояснює комусь, куди їхати. За 5 хв. під'їжджає білий мікроавтобус. Паломники починають вантажити до нього валізи.

Підходить міліціонер зі списками.

— Ніхто не їде! — заперечно махає руками хасидам.

— Почему? — питає один з них із сильним акцентом.

— Нєту документів!

Приїжджі кивають, починають витягати речі.

— Гендиректор аеропорту заборонив працювати неофіційним перевізникам. Офіційно хасидів возять по 20 доларів, — говорить правоохоронець. Називається Олександром. — Директор не хоче потіряти репутацію. Бо інші таксисти довезуть до Білої Церкви, висадять попісяти і втечуть. Якщо є в людини ліцензія — хай їздить.

— А у меня есть лицензия на перевозку! — підходить водій мікроавтобуса.

—  То що ж ви мовчите? Але плюс до цього кожен перевізник подавав документи до аеропорту на акредитацію. Ось у мене список, — показує міліціонер.

Чоловік у светрі відходить із ним убік на кілька метрів.

— Та нащо мені із-за 20 доларів, щоб мене неділю ї...али! Мені зарплату держава платить! — лунає голос правоохоронця.

Хасиди їдуть іншим автобусом.

Зараз ви читаєте новину «Хасиди з'їжджаються на Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути