неділя, 26 березня 2006 16:34

Харковом їздитиме дерев"яний трамвай

Цього року мине століття, відколи вулицями Харкова вперше проїхав електричний трамвай. Доти громадський транспорт тягали коні. З нагоди ювілею міська влада готує харків"янам сюрприз — відновлять трамвай зразка початку ХХ століття.

— Ми хотіли знайти той найперший, ще німецький, трамвай, — розповів "ГПУ" начальник житлово-комунального господарства Харкова Віктор Китанін, 55 років. — Але його немає. Зате у трамвайному депо виявили раму від радянського трамвая 1926 року виробництва. Ми її спочатку хотіли на брухт порізати. Але знайшлася група ентузіастів — будемо відновлювати наш найперший трамвай. Це ж частина історії міста.

Стару раму інженери "Міськелектротранспорту" використають, щоб збудувати  дерев"яний трамвай — копію першого. У нього будуть дубові двері, стеля, підлога і стільці. Про зовнішній вигляд найпершого трамвая інженери дізналися з архівів. Тепер шукають, який мали вигляд і скільки коштували перші квитки — щоб усе було по-справжньому.

— У день ювілею трамвай проїде містом за своїм історичним маршрутом — від міської Думи до вокзалу, — ділиться планами Віктор Китанін. — Прокататися зможуть усі охочі. А потім він їздитиме як екскурсійний, адже цей маршрут пролягає центром Харкова.

Дерев"яний трамвай ще не сконструювали, а на нього вже є попит. Одеська кіностудія хоче використати його для зйомок нового фільму.

Зараз ви читаєте новину «Харковом їздитиме дерев"яний трамвай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути