четвер, 01 вересня 2011 00:00

Гусінь може знищити 60 відсотків урожаю

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

На Полтавщині з'явилася гусінь, яка масово поїдає зелень. Лишає голі стебла у павутинні. Наприкінці серпня вона підповзла до городів у селі Сапожине Полтавського району. На початку місяця її бачили за півкілометра від ферми.

Узбіччя дороги біля Сапожиного у павутинні. За п'ять дворів від ферми 51-річна Людмила Юрченко обприскує отрутою траву біля городу. Поряд — баштан і грядки картоплі. Абрикоса обмотана липкою павутиною, на ній кілька пожовклих листків.

— Гусінь сюди не дісталася. Але я рєшила підстрахуватися. На огород поливать не стала, бо кавуни почті спілі і картошку ось копатимемо, — говорить. — Такої напасті ніколи не бачила. Цю погань нашли біля ферми. Побачили невеликий клаптик трави десь 2 на 2 метри. Сначала подумали, що павуки, а придивилися — щось чорне, як черви повзає. Визвали санстанцію. Вони сказали, що то гусінь ночної бабочки, з Росії приповзла.

Селяни переживають за городину та садки. Чули, що гусінь їсть моркву, буряк, соняшник.

— На луках, главне, чисто, а біля дворів, як снігом вкрито, — говорить пастух Іван, 53 роки. — І це не тіки тут. У мене син у Кобеляцькому районі. Так в них то же самоє.

На узбіччі траси Полтава–Кременчук, біля села Дрижина Гребля Кобеляцького району близько 10 дерев у павутинні.

— У нас кавуни в решето перетворила. Глянуть страшно, у великих головешках чорні черви лазять, — розповідає Людмила Міняйло із Гадяча. — Поля потрошить швидко. Ледве встигли потравити, щоб хоч половину врожаю вберегти.

У Державній інспекції захисту рослин Полтавської області говорять, що ця гусінь може знищити 60% урожаю.

— Вона небезпечна тим, що мігрує на великі відстані, до 900 кілометрів, і їсть культурні рослини, — розповідає Людмила Мельник, заступник начальника Держінспекції. — Розмножується циклічно. Спалахи активності бувають раз на десятиліття і тривають по два-три роки.

Гусінь помітили і в інших районах. Найбільше поїла городи в Полтавському, Зіньківському, Кобеляцькому, Миргородському, Козельщинському, Семенівському та Диканському.

— Ця комаха називається лучний нічний метелик. Він дає потомство двічі-тричі за літо. Самка відкладає по 800 личинок. Коли тепло й багато дощів, то майже всі виживають. Гусінь має м'яке, блискуче тіло завдовжки 3–5 сантиметрів. Їсть усе підряд. Рухається дуже швидко. Травити можна тільки хімією, інше не бере, — пояснює Олександр Паляниця, 29 років, з кафедри біології Полтавського педуніверситету. — Метелик піднімається вночі на кілька метрів. З потоками теплого повітря переноситься на великі відстані. Боїться холоду, гине при нульовій температурі. Але личинки зариваються в землю на 30 сантиметрів. Тому, аби знищити їх, потрібна глибока оранка.

Зараз ви читаєте новину «Гусінь може знищити 60 відсотків урожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути