вівторок, 15 листопада 2011 05:15

Гумористу Павлові Глазовому відкрили пам'ятну дошку

Меморіальну пам'ятну дошку гумористу Павлові Глазовому відкрили 8 листопада на столичній вул. Льва Толстого, 25. Повісили її на висоті 2 м, при в'їзді в арку будинку, де він жив з 1951-го.

Чорна дошка зроблена з граніту. На ній роки життя та фото сатирика. Він помер 2004-го у 82 роки. Крім цього, великими буквами надруковані слова гумориста: "Нехай від лих та бід усіх, Вас береже здоровий сміх".

— Я с ним вместе собаку выгуливала по утрам. Он жил в четвертом парадном, а я во втором. У него рыженькая такая, вроде маленькая такса была. Всегда здоровался, открытый был человек. Мне свои гуморески иногда читал, — каже сусідка Надія Вікторівна, 75 років. Вигулює собаку у дворі. — Він тут разом із сином жив. Син модником був. Завжди вдягався в такий одяг, що важко знайти було. А коли Павло Прокопович помер, то продали квартиру.

Глазовий писав байки, гумористичні поезії, прозу, жартівливі поеми, дитячі казки. На його рахунку 13 книжок сатири та гумору, вісім видань для дітей. Найвідомішою поемою автора є "Слався, Вітчизно моя!".

— Він дуже принциповий був. Коли мене викликали "на килим" в Центральний комітет, я завжди брав із собою Павла. Знав, що він, як і я, відстоюватиме свою думку до кінця, і врешті доб'ємося свого, — згадує 75-річний Олег Чорногуз. Він був головним редактором журналу "Перець", а його заступником — Павло Глазовий. — Я коли прийшов на роботу в журнал, то Павло Прокопович не був у редколегії. Його твори тоді були в 100-тисячних накладах. Тоді я взяв його. Коли мені пощасливилося одного разу побувати в Америці, то усі тамошні українці розпитувалися тільки про нього. Він сатирик зі світовим ім'ям.

2007 року видали книжку Павла Глазового "Сміхологія". Туди ввійшли 900 гумористичних творів автора. З них 200, які не друкували в попередніх виданнях.

Павло Глазовий двічі одружувався. Перша жінка Нінель за національністю була полька. Побралися 1948 року. У них народилися син Андрій та донька Олександра. За 25 років подружнього життя вони розійшлися. Син залишився з батьком, а донька виїхала за кордон з матір'ю. Ніяких зв'язків не підтримували. Удруге Глазовий одружився 1977-го з киянкою Оленою Павловою. Цей шлюб протримався один рік. Син Андрій Глазовий був одним із засновників екологічного руху в Україні, працював журналістом. Помер цьогоріч у лютому на 52-му році життя.

Зараз ви читаєте новину «Гумористу Павлові Глазовому відкрили пам'ятну дошку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути