Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 06:25

Громадський транспорт замінять електробусами

До 2030 року весь наземний громадський транспорт України має стати електричним. Передбачено створення станцій для його підзарядки, кажуть в уряді.

— Підтримуємо використання в містах екологічного транспорту, — каже міністр інфраструктури Владислав Криклій, 34 роки. — У цьому напрямі співпрацюємо з міжнародними фінансовими організаціями та готуємося до реалізації другої фази проєкту "Міський громадський транспорт України ІІ". Він передбачає оновлення парків громадського транспорту й заміну на електричний. Уже маємо близько 25 тисяч електрокарів, 25 тисяч гібридів і майже 9 тисяч пунктів електрозарядних станцій. Переважно — в містах. Працюємо над змінами щодо планування й забудови територій, що дозволили б розміщення станцій на всіх дорогах загального користування.

Проєкт влади не доцільний, говорить експерт із транспортного моделювання 34-річний Дмитро Беспалов:

— Сценарій повної заміни громадського транспорту на електричний призведе до негативних наслідків. Краще отримати вигоду від того, що Європа оновлює автопарки та перекупити їхні дизельні автобуси в гарному стані. Так, наприклад, робить Дніпро.

Треба розуміти доцільність мети переходу на електробуси. Насамперед — це користь для екології. Але вона буде тоді, коли країна користуватиметься альтернативними видами електроенергії. А ми здебільшого отримуємо її внаслідок згорання копалин. Екологічна користь нульова.

Перехід на електротранспорт дорого кошту­ватиме.

— Потрібну інфраструктуру треба створювати практично з нуля, — додає Беспалов. — Це величезні гроші, які треба десь узяти. Виникає запитання — чи достатньо цей проєкт аргументований, щоб у нього хотіли вкладати гроші інвестори? Держава сама не потягне. У південнокорейському місті Сеул, де розвинута транспортна галузь — відмовилися від переходу на електробуси. Користуються автобусами на газі. Це хороша практика.

Варто поцікавитися, чи містам вигідно купувати електробуси? За логікою влади, за 10 років старий рухомий склад зноситься й мери поступово мають придбати новий електричний. Але ніхто при здоровому глуз­ді не захоче брати за мінімум 300 тисяч євро один електробус, коли за ці ж кошти можна купити 12 великих восьмирічних автобусів із Європи.

Зараз ви читаєте новину «Громадський транспорт замінять електробусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути