пʼятниця, 16 серпня 2019 06:21

Град побив будинки, автомобілі й тварин

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.1_MOLBUK.UA
  Сильний град пошкодив дахи в кількох десятках будинків у райцентрі Сторожинець Чернівецької області та сусідньому селі Панка. Падав майже 15 хвилин
Сильний град пошкодив дахи в кількох десятках будинків у райцентрі Сторожинець Чернівецької області та сусідньому селі Панка. Падав майже 15 хвилин

13 серпня Буковину засипало градом. Уламки льоду завбільшки з куряче яйце побили дахи будинків, автомобілі, городину, дерева, тварин, обірвали лінії електропередач. Зникло світло і вода з водогонів.

Від негоди постраждали Сторожинецький, Заставнівський, Хотинський і Кіцманський райони. Найбільше граду випало в райцентрі Сторожинець і сусідньому селі Панка.

— Увесь день нам із чоловіком було зле, бо вразливі до змін погоди, — розповідає 47-річна Валентина Добридіна зі Сторожинця. — Голова розколювалася. Припускали, що після такої спеки буде щось серйозне. Близько шостої вечора вийшла на вулицю забрати квіти, почула грім. Дві наші собаки почали скавчати, підстрибували. Я обняла й погладила їх. Сказала чоловіку, що наша Муха дивно поводиться. І тут почало сипати.

Жінка зайшла до хати, забрала псів.

— Був страшний грюкіт. Било дах, усі піддашки. Не знала, що робити, бігала з кімнати в кімнату. Бачила, що все б'ється, і не знала, чим зарадити. Страшно. Це тривало хвилин 15. Градини побили пластикові ринви, погнули дах із металочерепиці, розбили ліхтарі. У сусідів шифер зрешетило. Наша "Таврія" стояла на вулиці. Їй повибивало вікна, погнуло дах і капот. Доведеться все робити наново — ремонтувати дах, чіпляти нові ринви, мінятимемо покрівлю в альтанці. Побило фасад хати з того боку, звідки ішов град. Дірки завбільшки з кулак. Світла і води нема.

Наступного дня люди почали вкривати понівечені дахи клейонкою. До райлікарні звернулася жінка, якій град розбив голову.

Град у Сторожинці пошкодив понад половину державних приміщень. Побив увесь автопарк поліції.

У чотирьох районах Буковини без струму залишилися 16 ліній електропередач, 250 трансформаторних підстанцій, 26 населених пунктів. У селі Василів Заставнівського району вітер зірвав дахи у двох хатах.

Зараз в області працюють спеціальні комісії, що оцінюють масштаби збитків.

— Зв'яжуся з керівниками лісогосподарських підприємств області, — каже голова Чернівецької обласної ради 49-річний Іван Мунтян. — Проситиму надати пиломатеріали для відновлення покрівель об'єктів соціальної інфраструктури. Якщо в навчальних закладах терміново не перекрити дахи, початок нового навчального року буде зірвано.

Зараз ви читаєте новину «Град побив будинки, автомобілі й тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути