неділя, 26 серпня 2007 16:39

Горять ліси в трьох областях

Автор: фото: PHL
  24 серпня пожежу гасили на кільцевій дорозі навколо Севастополя. Жителі околиць міста на державне свято задихалися їдким димом, який приносило сильним вітром
24 серпня пожежу гасили на кільцевій дорозі навколо Севастополя. Жителі околиць міста на державне свято задихалися їдким димом, який приносило сильним вітром

"Такого раніше точно не було, — каже "ГПУ" 45-річний Олександр, черговий у контрольно-рятувальному загоні на горі Ай-Петрі поблизу Ялти у Криму. — Пожежі бувають кожного року, але цьогорічне літо побило всі рекорди. Зараз у горах спека стоїть 32 градуси — ми схожого не пам"ятаємо. Нічого дивного, якщо через 50 років на півдні України пустеля буде".

Посушливе літо і легковажні відпочивальники — такі основні причини того, що лісовий фонд України цього літа зменшився на тисячі гектарів. У МНС ще не порахували, скільки саме лісу згоріло на півдні України за останній тиждень. За попередніми даними — 10 тис. га.

— Тільки в нашому селі згоріло 2800 гектарів, а в сусідньому — 3500, — каже голова сільради села Малі Копані Голопристанського району Іван Гаркуш, 40 років.

Ліс біля Малих Копаней Голопристанського району Херсонської області горів майже тиждень. Пожежа почалася 20 серпня, а за два дні в цьому районі біля Дніпровського лиману згоріло вже 2,5 тис. га. З найближчих сіл навіть збиралися вивозити людей. На одній із дач полум"я прихопило дах і хлів.

23 серпня в Управлінні МНС Херсонської області "ГПУ" повідомили, що пожежу вдалося локалізувати. Однак вже наступного дня ліс тут загорівся знову. Паралельно про велике полум"я на своїх територіях повідомили рятувальники Криму та Донецької області.

На території держпідприємства "Цюрупинське лісопромислове господарство" в п"ятницю вогонь поширився на 700 га. Загрожував селам Нечаєво, Солонці, Підлісне.

— Такий вітер, що сил немає. Впевнений, що на Ай-Петрі ще тиждень цю пожежу будемо гасити, — розповів Ігор Макогон, 29 років, начальник прес-служби Ялтинського відділення МНС.

25 серпня о 6 ранку МНСники загасили пожежу у Буруцькому заповідному лісі на Донеччині. Того ж дня о 9 ранку спалахнула пожежа поблизу міста Слов"яногірськ — у степовому заповіднику "Крейдяна флора".

Бувало, і били лісників, і машинами давили

— Почав горіти 60-річний хвойний ліс, — розповідає заступник начальника центру пропаганди Головного управління МНС України у Донецькій області Інна Сєдова, 44 роки. — Стали вибухати воєнні боєприпаси, задіяли саперів. Температура повітря поряд із пожежею піднімається до 40–50 градусів.

Виходи крейдяних порід у лісі не дають техніці пробратися до місця пожежі. Тому люди при 40-градусах  вимушені вручну гасити вогонь — з лопатами та віниками в руках прибивають полум"я до землі.

Херсонська, Миколаївська та Запорізька області — регіони України, в яких найменше лісу.

Дерева тут вкривають не більш ніж 5% території. Більшість із лісів — штучні, висаджені у 1960-ті роки. У Херсонській області їх призначенням було запобігати розширенню Олешківських пісків — місцевості, яка за всіма характеристиками нагадує пустелю. Тепер, коли ліси вигорають, піски наступатимуть. Гектари лісу, які вигоріли в Україні у серпні, відроджувати доведеться не одне десятиліття.

— Якщо дерево горіло, воно вже не відродиться, — запевняє біолог Тетяна Гладун.

За профілактику лісових пожеж в Україні відповідають працівники Держлісгоспів. До речі, найчастіше лісові пожежі гасять також вони. МНСників тільки підключають у складних випадках.

— У них для цього є вся необхідна техніка, — каже  Станіслав, працівник пожежної бригади Севастополя. — Вони й вогню намагаються не допустити — перекопують, наприклад, рови у лісистій зоні.

Однак такі заходи не дуже допомагають. Ліс загорається щороку, і у посушливих регіонах цьому мало хто дивується. Лісничі вважають, що потрібно суворіше штрафувати відпочивальників — саме вони здебільшого спричиняють пожежі.

— Бєспрєдєл твориться, — сердиться рятувальник Олександр із Ай-Петрі. — Заїздять на машинах у заповідник, палять вогнища. Буває, біля них і загориться. Злякаються, у машину стрибнуть — тут їх і бачили. А якщо засічеш, то підступитися страшно. Бувало, і били лісників, і машинами давили.

Туристка Марина Слободянюк, яка часто їздить із друзями до Криму у походи, розповіла "ГПУ", що цього року їм вдалося домовитися із лісником на плато гори Чатир-Даг. За 60 грн він дозволив їм палити вогнище, скільки душа забажає. Одному ліснику доводиться патрулювати  близько 10 га, а заробітна плата у такого фахівця — 1100 грн. 

Зараз ви читаєте новину «Горять ліси в трьох областях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути