пʼятниця, 11 лютого 2011 11:41

Глава греко-католицької церкви Гузар два роки просився у відставку

Любомир Гузар зрікся посади Верховного архієпископа Української греко-католицької церкви. Про своє рішення 77-річний владика повідомив учора в Києві. Папа Бенедикт XVI прийняв відставку. Прохання про це колишній глава УГКЦ подав до Рима ще два роки тому.

— Церква дійшла до певного пункту, коли починаємо думати про нашу майбутність у наступних десятиліттях. Це вимагає великої уваги і сили могти діяти. Але приходить момент, зумовлений обмеженнями людської природи. Прийшов час і мені цілком свідомо і спокійно, без будь-якого зовнішнього чинника чи тиску, відступити і передати в руки наступних провідників кермо цілої церкви, — каже "ГПУ" владика Любомир.

— Одним із критеріїв для вибору мого наступника є його молодший вік, — продовжує. — Мої однолітки — це пенсіонери. Передавати уряд комусь із моїх однолітків було б несерйозно. Структура нашої церкви є синодальною. Тому не йдеться про якусь особу, обдаровану надзвичайними талантами. Треба шукати провідника цієї спільноти, хто найкраще зможе скріпити, підтримати, попровадити і продовжити ті надбання, які зроблено дотепер.

Я відходжу. Далі не обійматиму жодних посад. Бо який сенс? Я ж пенсійного віку. Робитиму лише те, що ще можна робити. Буду молитися за церкву, переосмислювати минуле, слідкувати за тим, щоб нічого з минулого нашої церкви не затратилося. Дуже хотів би проводити зустрічі з молоддю, з журналістами, митцями, політиками. Тепер для цього матиму більше часу. Багато хто пише спогади, я поки що не маю особливих амбіцій це робити.

Прохання про відставку владика Любомир мотивував поважним віком і станом здоров'я. У нього поганий зір. Після відставки за Блаженнішим Любомиром зберігаються всі почесті та титули, належні його санові.

Нового главу УГКЦ синод єпископів обере впродовж наступних двох місяців. До того часу церквою управлятиме адміністратор — Львівський архієпископ Ігор Возьняк, 58 років.

Замість владики управлятиме Ігор Возьняк

Адміністратор УГКЦ Владика Ігор (Возьняк) народився 3 серпня 1952 року у селі Липиці Миколаївського району на Львівщині у родині вчителя. Перша освіта — технічна, працював на заводі у Нікополі Дніпропетровської області. 1973-го вступив до монастиря Чину Найсвятішого Ізбавителя, з 1975-го у підпільній семінарії у Львові вивчав філософію та богослов'я. Священиком став 1980 року, душпастирював у Тернополі, Вінниці. На єпископа висвячений у лютому 2002-го. Львівську архієпархію очолив у листопаді 2005-го.

Зараз ви читаєте новину «Глава греко-католицької церкви Гузар два роки просився у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути